2024. február 21., szerda

Névnapi kávézás

A világ legszebb kávéházában kávéztunk ma, 
a 130 éves New York Kávézóban :))
A New York-palota története a 19. sz-ban indult, amikor Arányi Miksa (született: Max Aufricht) író, újságíró, tanár, műfordító, hamarosan sikeres jogász lett, és a New York Biztosító Társaság igazgatójával hozták létre a biztosító magyarországi hálózatának székházát.
Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giergl Kálmán közreműködésével tervezte meg a négy emeletes palotát és a benne elhelyezkedő földszinti Kávéházat, historizáló stílusban. 
A New York-palota főbejáratát őrző atlaszfigurák
1945 után irodaházként funkcionált. 2006 óta luxusszálloda, 2020 óta a spanyol tulajdonos, Anantara New York Palace Budapest Hotel néven üzemel.
A Kávéház külső szobordíszei, a jellegzetes tizennégy bronz ördög faunalak Senyey Károly munkája. El Asmodáj alakja, a kávé és a gondolkodás szellemét hirdeti. Asmodájt Luciferrel is szokás azonosítani, neve fényhozót jelent, ebből következően ideális lámpatartó funkcióra.
1894-es átadását követően a New York Kávéház hamar az irodalmi és művészi élet központjává vált, a művészek, írók és költők kedvenc gyülekezőhelye lett. Számos híres írónk, költőnk töltötte itt az idejét, Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula, Weöres Sándor. A karzaton született meg a Pál utcai fiúk története is, Molnár Ferenc tollából. 
New York Kávéház 1954 és 1989 közötti nevén Hungária kávéház
A belső tér kiképzése háromhajós volt. A Dohány utca felőli traktust, balusztrádos korlát választotta el a vele párhuzamos, tizennégy lépcsőfokkal mélyebben kialakított főhajótól, amelyet a pesti népnyelv Mélyvíznek nevezett el, itt helyezték el a biliárdtermet, amelynek mellékhajóit külön kártyaszobákra osztották.
A több elkülönített térre tagolódó belső teret csavart márványoszlopokkal választották el egymástól.
A mennyezetet Magyar Mannheimer Gusztáv és Eisenhut Ferenc  festményei díszítik, amelyeknek egy részén visszaköszönnek az Amerikai Egyesült Államokhoz kötődő jelképek.
A legenda szerint a kávéház megnyitója után Molnár Ferenc a barátaival a Dunába dobta a New York kávézó kulcsát, hogy az soha ne zárjon be.
"New York számos olyan kiegészítő szolgáltatást is nyújtott, amelyek az írók életét segítették: nemcsak az olcsón, akár hitelre is kapható írótál (hideg hús, sajt és kenyér), de a kávé mellé járó kutyanyelv (hosszúkás írólap) és tinta, a polcokon sorakozó Pallas Lexikonok és riporteri segédkönyvek és a naponta frissülő, a világ minden szegletéből érkező napilapok kínálata no és a figyelmes pincérek által a másnapos művészeknek adott aszpirin együttesen emelte be a magyar kultúrtörténetbe a kávéházat."
 
Olvasom, hogy "Belső tereinek megformálása a fényűző főúri paloták XVIII. századi világát idézi." Csak megerősíteni tudom! Felemelő érzés volt itt kávézni. Örülök, hogy részem lehetett benne. Meg kell mondjam, hogy most is egymást váltották a vendégek az asztaloknál,  pedig hatalmas nagy ez a kávéház, de szerencsére most nem kígyózott a sor előtte, mint már oly sokszor láttam, főleg nyáron.
Sajnos az árak elég borsosak, nem ez lesz a megszokott kávézóhelyünk, bár a kávé fenséges volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése