2024. február 18., vasárnap

A magyar Bastille helyén

 Szabadság tér épületei
 
A tér helyén a 18-ik századtól laktanya állt. Az Újépületet a magyar Bastille-nek is hívták. A XIX. század elején az ötödik tüzérezred laktanyája lett. Az 1848-49 szabadságharc hőseinek kivégzése itt történt, innen kapta a tér a nevét. 1849. október 6-án az udvarán végezték ki gróf Batthyány Lajost. A kaszárnyát 1898-ban bontották le, és alakították ki a mai parkot, Palóczi Antal terve szerint, fekvő diadalív formában.
Batthyány örökmécses, a Vértanúk terén
Egyik ámulatból a másikba esem, amikor a Szabadság téren nézelődöm, itt egy szovjet emlékmű, ott egy Horthy-szobor, amott a német megszállás áldozatainak emlékműve, emitt amerikai elnökök sétáló szobrai, és egy amerikai tábornok. Körben csodálatos épületek, melynek egy része megújult vagy éppen most újul, de sajnos az egyik legnagyobb épület a régi Tőzsdepalota teljesen lepusztult állapotban vár a sorára.
                                            
Szovjet hősi emlékmű
 Német megszállás áldozatainak emlékműve
 Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége
Három épületből áll. A régi Magyar Kereskedelmi Csarnok, 1935 óta az Amerikai Nagykövetség épülete, Kármán Géza Aladár, Ullmann Gyula tervezte, a bécsi szecesszió stílusában 1899-1901, a másik kettő a régi Ullman-ház és a Kánitz áru- és bérház
Harry Hill Bandholtz amerikai tábornok
Ő volt, aki az első világháború végén megakadályozta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum kincseit Romániába szállítsák. A szobrát 1936-ban állították fel.
Tőzsdepalota
Tervezte Alpár Ignác, 1902-1907 között épült, 1948-as megszüntetéséig működött benne a Pesti értéktőzsde, 1955-től pedig a Magyar Televízió székházaként üzemelt. Az épület belső tereit ekkor teljesen átépítették, csupán a külső falak őrizték az eredeti állapotot. 2009 óta üresen áll. Nem találtam információt a hasznosításáról, mintha zajlana valamiféle felújítás körülötte vagy benne....?

Magyar Nemzeti Bank
Tervezte Alpár Ignác, 1902-1905 között épült. Jelenleg felújítás alatt
Adria Palota
A Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. egykori székháza. A palota Meining Artúr tervei alapján épült 1900-1902 között. A társaság 1881-ben alakult, fiumei és budapesti központtal rendelkezett.
 
Deutsch-palota
Neoreneszánsz stílusú bérpalota, terveit Deutsch Antal (1853–1903) hírlapíró, közgazdász megbízásából, Schannen Ernő készítette, 1899 és 1900 között épült.
 
Különlegessége a timpanon, amely közepén Kossuth Lajos áll, Fleischl Károly szobrász Kossuth alakja mellé Petőfi, Vörösmarty, Eötvös József, Gábor Áron figuráját is megformázta.
Sváb-ház
A telket Sváb Imre nagybirtokos vette meg, Gyalus László építész pedig neoromán-eklektikus stílusú lakó- és üzletpalotát tervezett számára. 1900 és 1901 között épült fel. Az alsó szinten évtizedekig kávéház működött.
Máté István - George H.W. Bush (2020) és Ronald Reagan szobra (2011)
Katolikus Tábori Püspökség 
Tervezte Hild József, épült 1842-ben, 1846-tól a szabadságharc derekáig az ország első, széleskörű oktatást adó leánynevelő intézetének adott otthont. Az épület a következő évtizedekben több tulajdonosváltáson ment át, az államosítások után pedig a Belügyminisztérium tulajdonába került, a rendszerváltást követően pedig a katolikus egyház költöztette ide a tábori püspökség központját.
Hazatérés Temploma 
Református templom, Dabasi Halász Géza és Győry Sándor tervei alapján épült 1938-1940 között, bauhaus stílusban. A trianoni döntés után Budapestre menekült magyarok építtették. Az 1930-es években a Belvárosban már több mint ötezer olyan református hívő élt, akik az elcsatolt területekről menekültek ide, és nem volt hol imádkozniuk.  
Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a Hazatérés temploma alapkőletétele, és az első bécsi döntés 75. évfordulóján helyezték el a bejáratnál.
 
A következő bejegyzésem is bizonyítja, hogy ezen a téren még mindig forrnak az indulatok...........

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése