2024. február 16., péntek

Hermina út híres villái

 Sipeki-villa
A Hermina úton, a Városliget szélén álló szecessziós stílusú villa, jelenleg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége tulajdonában van.
Dr. Sipeki Balás Béla ügyvéd, Zala megye ispánja megrendelésére Lechner Ödön tervezte az épületet és a hozzá tartozó kertet. 1903-1905 között épült. 1944-ig Sipeki haláláig volt az építtető tulajdonában. Mivel nem volt örököse, ezért az ingatlant a Hermina Mezei Egyházközségre, a Vakok Szövetségére és a Vakokat Gyámolító Országos Egyesületre hagyta. Utóbbinak világi elnöki tisztségét is ő töltötte be, haláláig. 
1953-ban az egyesület beolvadt a Vakok Szövetségébe, majd a Szövetség az egyházi tulajdonrészt megvásárolta. 
1973-ban a ház hátsó fala felől egy új épületrészt építettek hozzá az akkoriban modernnek minősülő szocialista realista stílusban.
Lechner munkásságának gyöngyszeme, melyen elsőként alkalmazta a homlokzat vakolatának mélyítésével kialakított díszítési technikát. A ház belsejében az építész élete során alkalmazott összes díszítő elem megjelenik. Úgy az Indiában gyűjtött orientalista, és a Székely földről származó motívumok, mint az indusztriális elemek.
Asszimetrikus tornyokkal díszített homlokzat
 
Az ablakokban visszatükröződő lemenő nap fényei
Félköríves, acélszerkezetű télikert
Még az utolsó simítások zajlanak, készülnek a február 20-21-i megnyitó ünnepségre.
A Sipeki-villa szomszédja a Róheim-villa, mely Tisza István meggyilkolásának helyszíne. Talán márciusban ide is sikerül bejutnom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése