2023. június 28., szerda

Képverses fafaragás

Találtam egy-két újdonságot, a Múzeumok Éjszakáján, a Református Kollégiumban, többek között Égerházi László "Himnusz" című alkotását.
Ez egy képverset megjelenítő fafaragvány, három fa táblából áll, mely a szárnyát kiterjesztő turul madarat jelképezi. A középső rész egy vashegyű írótollat ábrázol, arra utal, hogy a magyarságot  egy tollvonással szakították szét. A történelmi országunk kivágott darabjait, ma is a hazaszeretet érzése és a Himnusz tartja egyben. A kör alakú vereten belül a Himnusz négy versszaka van vésve, körkörösen kívülről befelé haladva. A vereten kívül pedig a bús verssorok, belülről kifelé haladva, hogy távozzon már tőlünk ez a sok rossz.
Ősi magyar és keresztény jelképek, lélekmadár, griffmadár
Fiait vérével tápláló pelikán, a magyarság önfeláldozását jelképezve
Megváltót jelképező zászlós bárány
A Vizsolyi Biblia magyar címere
Körbefonva "Tokaj szőlővesszeit" jelképező szőlőfürtökkel és a "Kunság mezein" érlelődő" búzakalászokkal
Égerházi László faszobrász, 1965-ben született Debrecenben. Pár éve láthattuk a Díszkapuját kiállítva a Nagytemplom előtt. 
Oly sokat írtam már a Református Kollégiumról, nem szeretném magam ismételni. Többféle program volt az udvarán, de főleg gyereknek való, lehetett vásárolni kézműves mindenféle földi jókat, korongozni, íjászkodni, kipróbálni a lovagok viseletét és gerundiumot emelgetni. (Gerundium - Tűzoltáskor a tűzfészek szétverésére való vasalt bunkósbot)
Meg persze végigjárni az összes kiállítást, még vezetéssel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése