2023. június 19., hétfő

Színházunk

 Csokonai Színház Debrecen
Tervezője, Szkalnitzky Antal, romantikus, historizáló stílusban épült.
 1865-ben volt az első előadás, Katona József Bánk bánját adták elő
Horváth Árpád a színház egyik kiemelkedő igazgatója volt 1936-1939-ig. Szinte a teljes magánvagyonát felhasználva korszerűsítette a színházat, és forgószínpadot is épített. 1939-ben a társulat teljesen eladósodott. Ettől kezdve a baloldali mozgalmakban feladatokat vállaló Horváth Árpád főleg Budapesten élt, álnéven, külsejét megváltoztatva. Árulás áldozataként hurcolták el, és végezték ki alig 45 évesen. A szobor Berky Nándor alkotása (1964)
Téry Árpád szobra, Török Richárd alkotása (1991)
Színész, 1950-től a színház igazgatója volt, 1957-től a Madách Színház igazgatója lett. Az ő idejében játszott itt Soós Imre, Mensáros László, Márkus László és Latinovits Zoltán
 
Csodálatos csüngő japán akácok, több mint 100 évesek, 2021. évben az Év Fája díjat is megkapták.
Az épület külső szobrait Marschalkó János mintázta. (A Lánchíd oroszlánjait is ő készítette). Fent álltak a Költészet és Népdal című allegorikus alakok, Terpszikhoré és Melpomené múzsák szobrai. A falfülkékben Petőfi Sándor, Kazinczy Ferenc, Vörösmarty Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Kölcsey Ferenc és Kisfaludy Károly költők szobrát helyezték el. 1962-ben a szobrok már annyira megrongálódtak, hogy mindet ki kellett cserélni, mindegyiket más szobrász készítette.
2019-ben kezdték a felújítását, az idén remélhetőleg már megnyitja kapuit a közönség előtt, és eltűnnek a kordonok. Jelenlegi igazgató 2018-tól Gemza Péter.
Volt szerencsém megnézni az Irodalom Éjszakáján, igaz csak a fogadóteret. Emlékszem a sötét bejáratra, mostanra hatalmas üvegablakokkal, hófehér festéssel, modern lámpákkal egy teljesen megújult fogadótér vár bennünket.
Várom a nyitást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése