2022. október 27., csütörtök

Dolce Vita

 Cinque Terre  következő faluja - Vernazza
A falu fő ütőere itt is a főutca, mellyel párhuzamosan futnak a kisebb sikátorszerű utcák. A tengerparti főtér (Piazza Marconi), a falu szíve, számos étteremmel és bárral, élénk színű házakkal, kiteregetett ruhákkal, napernyőkkel, csónakokkal.

 
Közvetlenül a tér előtt egy védett homokos strand és kikötő is van. 
Szintén a téren található a 40 méteres, 8 szögletű harangtornyú, Santa Margarita d’ Antiochia templom is, a 11. században, gótikus stílusban épült.

Az öt falu közül egyedül Vernazza rendelkezik természetes kikötővel, ezért a Genovai Köztársaságba illetve más országokba irányuló tengeri kereskedelem itt zajlott.  
Épp turisták várják, hogy feljussanak a falvak között közlekedő hajókra. A tömeget látva, nem bántuk meg, hogy kihagytuk a hajózást, talán, ha több napunk lett volna, akkor belefért volna a programba.
Elindultunk a meredek szűk sikátorokban felfelé, a turisták hadával együtt

A lépcsők mellett, a kiszögellésekben, mesés kilátású, teraszokon megbújó éttermek csábítottak bennünket
Az egyikben sikerült szuper asztalt szerezni

 Spaghetti ai frutti di mare
 Közben ebben a pazar kilátásban volt részünk
Messzebb látható Monterosso is

Vernazza-t i.sz. 1000 körül alapították, és 1276-tól kezdve a Genovai Köztársaság uralta. A középkori Belforte várat az 1500-as évek közepén építették, elsősorban azért, hogy megvédjék a falut a kalózoktól.

A meredek hegyoldalakat évszázadok alatt, emberfeletti munkával tették, teraszos földművelésre alkalmassá. Olajfa ligetek és szőlőföldek között keskeny ösvények vezetnek egyik kis faluból a másikba. Ezeket most gyalogtúrázók koptatják, élvezve a csodálatos panorámát.
Itt látszik a vonat alagút bejárata is, nagyrészt a hegy gyomrában juthatunk egyik településről a másikba, ami pár perc valójában.

 
Meredek partok
Csodálatos szűk, kis utcák, színes házakkal

Remek hangulat, pihenő turistákkal
Sorban állás a finom olasz fagyiért
A 2011. október 25-i borzalmas árvíz teljesen tönkretette Vernazzát. A várost sár borította, a házak földszinti részét teljesen betemette. Sok üzlet és otthon tönkrement. A helyiek elképesztő munkájának és a rengeteg külső segítségnek köszönhetően Vernazza újra a régi.
 
Folyt.köv.: Corniglia

3 megjegyzés:

  1. Ez is egy csoda hely! nagyon hangulatos, a Garda tó körüli út jutott eszembe róla, az ottani meredek partok, kis éttermek, sörözők stb.
    A fotókon látom, hogy hihetetlenül sokan voltak , hiába szezonon kívüli idő volt már, én sem bírom a tömeget, biztos nem álltam volna be a hajót várni :D
    Nem emlékszem milyen árvíz volt akkor ott, rákerestem a neten is, de nem hozott fel találatot, vagy csak nem jól kerestem...mindenesetre nem látszik semmi az akkori pusztításból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://www.youtube.com/watch?v=zrXx4VHPpFM
      Rémisztő! Nem tudtam betenni máshogy, kimásolva lehet megnyitni.

      Törlés
    2. Huhh, tényleg rémisztő, a hegyek között oly jellemző villámárvíz volt. Köszi, hogy mellékelted a linket!

      Törlés