2022. október 29., szombat

Festői falu

 Manarola
Cinque Terre legfestőibb falva, sűrűn egymás mellé épült, jellegzetes színes házaival a szikla tetején
A főutca alsó részén, a halászcsónakok úgy parkolnak, mint más városokban az autók
Az utca legalján a tenger és az apró kikötő, sziklák között megbújva
Fürödni is lehet, a bátrak a sziklákról ugrálnak a tengerbe, a többieknek ott a létra
Szemben a teraszos sétányon felkapaszkodva gyönyörködhetünk Manarola színes házaiban, és itt van a híres Nessun Dorma étterem is, ami kapcsán egy külön bejegyzést írtam>>>>>>https://nora-bora-nora.blogspot.com/
A La Donna Dell'UVA vagy "A szőlő hölgye" bronzszobrát Antonio Pujia készítette, 1971-ben
 Az esti Manarola hangulata
Ünnepek tájékán, a manarolai domboldal egy hatalmas betlehemnek ad otthont. Itt gyúlnak ki minden év december 8-án a világrekorder betlehem fényei, hogy elkápráztassák az erre járó utazókat.
A betlehem ötlete egy Mario Andreoli nevű egykori helyi vasutas fejéből pattant ki, aki 1976-óta szenteli napjait az egyedülálló munka megvalósításának, és amely nagyjából harminc év alatt érte el a mostani méretét, amellyel gyakorlatilag az egész domboldalt beteríti. 2007-ben bekerült Guinness Rekordok Könyvébe, és azóta sem fosztották meg a világelsőségtől.
Ma már sok önkéntes munkálkodik, hogy minden évben létrehozzák a mintegy 17 000 izzóval megvilágított Betlehemet, melyhez 8 kilométernyi elektromos kábelt, több, mint 300 újrahasznosított alapanyagból készült figurát használnak fel. 2008-óta környezetkímélő is, hiszen napenergiával működik. Minden nap sötétedés után látható, egészen január végéig.   
December 8-a, a Szeplőtelen Fogantatás napjától gyúlnak ki a fények, hiszen ez az a nap, amikor Olaszországban elindul a karácsonyi forgatag, ekkor állítják fel az otthonokban a karácsonyfát is.
Más jelenetek láthatóak augusztus 10-én, San Lorenzo ünnepén, illetve Húsvétkor.

 
Folyt.köv.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése