2022. szeptember 7., szerda

Szécsisziget

Mivel elég kastély függő vagyok, ellátogattunk Szécsiszigetre. 
Szécsisziget Zala megyében, a Zalai dombság Mura és Zala folyók által közrefogott területen, a Kerka folyó partján helyezkedik el. A 14. század óta lakott hely, a Szigeti család birtokaihoz tatozott. Majd a Széchy, Szapáry és Andrássy család birtokába került. 1820 körül Szapáry Etelt gróf Andrássy Károly vette felségül, így 1945-ig ők birtokolták a területeket.
 
Andrássy-Szapáry kastély
A  kastély a régi vár helyén épült, a 18. század második felében, a Szapáry család megbízásából, U alakban. Az épület mai állapotában L alakú, a lakószárnyhoz magtár csatlakozik.
Jelenleg turista szállóként üzemel. Ott jártunkkor a közelben dolgozó munkások lakták éppen. Nem is értem, hogy miért szednek itt belépőjegyet. Konkrétan a magtáron kívül más érdemleges nincs is itt.
A magtár jelenleg rendezvényteremként funkcionál, egy kis kiállítás is van benne.
Gyógyítókő, a kastély előtt.
Magyarországon 5, a szomszédos Szlovéniában pedig 12 kő hivatott a Földet gyógyítani.
A kövek - Nemesnépen, Gosztolán, Szécsiszigeten, Tornyiszentmiklóson és Lentiben találhatóak meg - nemzetközi szobrásztáborban szlovén művészek faragták. 
Bár ilyen egyszerű lenne a Föld gyógyítása!
 A szécsiszigeti bivalyrezervátumot a Kerka-mente Natúrpark Egyesület alapította 1999-ben. Célja a génmegőrzés, a bemutatás, a legelők természeti értékeinek megőrzése. 
Házi bivaly (Bos bubalus domesticus) 
Magyarországra a 6. század közepén az avarok hozták be. Hatalmas erejű, szívós, igénytelen munkabíró állat. Ott a fák alatt hűsöltek szegények, közelről nem volt szerencsénk látni őket.
Itt ez a bizonyos Kerka folyó
Kerka Vízimalom múzeum 
Már a középkortól állhatott itt hasonló funkciójú épület. Jelenlegi formáját a 18. század közepe táján a birtok tulajdonosai, a Szapáry család révén nyerte el. A folyó szabályozása következtében a Kerka 200 méterrel keletre, a településen kívülre került, így a malmot 1963 augusztusában végleg leállították.
Különleges értékét az adja, hogy a hajdan oly sok Kerka menti malom közül ez az egyetlen maradt meg.
Az emeleten még látható egy-két régi szobabelső, bár a malomban sosem laktak régen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése