2022. szeptember 3., szombat

Az Őrség fővárosában

Őriszentpéter, az "Őrség fővárosa", 1200 fős település, mely 2005-ben városi rangot kapott. Itt található az Árpád-kori Szent Péter apostol templom. 1230 körül épülhetett, román stílusban. 14-15. században gótikus stílusban bővítették. 1550 táján erődítménnyé alakították, bástyákkal, sánccal és árokkal vették körül. Hajdúk próbálták itt megállítani a törökök fosztogatását. Később katonai szerepe megszűnt. Az 1600-as évek elejétől a reformátusok tulajdonába került, a katolikusok 1732-ben az ellenreformáció idején kapták vissza. Többször felújították.

 
A  templomot kívül-belül  freskók díszítették, de sajnos ezek elpusztultak. Legfőbb jellegzetessége kívülről a bélleletes kapuja
A középkori freskókat bemeszelték, és a fehér falra latin nyelvű ének szövegét és a Károlyi-bibliából vett idézeteket festettek a református hitvallásúak.
A karzatra külső falépcső vezet fel, melyet 1929-ben építettek. A szentély északi oldalán sekrestye áll.
 A főhajót a szentélytől csúcsíves diadalív választja el
 Középoszlopos karzat
A szentélyben Szent Péter apostol képe, 
melyet Michl Márton festett 1801-ben
A templomhoz vezető úton
Az őrségi származású Gömbös László faragta, István király mellszobor. (1995) 
Az arcmás a XIII. századi kalocsai királyfej adaptációja,
A templom körüli sírok egyik különlegessége, ahol a fejfa két lombkorona nélküli fa, rajta szép idézetek
A templomtól keskeny ösvény vezet a pár perc sétával elérhető középkori téglaégetőhöz. Az eredeti kemence a XVI. század elején épült, és feltehetőleg itt égették ki a templom erődítéséhez felhasznált téglákat is. Az építmény fölé védőtetőt építettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése