2020. szeptember 1., kedd

Várkert

Várkert Bazár
2014-ben adták át újból a nagyközönségnek, mi 2015-ben csodáltuk meg először. Minden alkalommal találok benne újdonságot.
A kertben látható rozsdás felületek meghökkentőek, modern építészeti technológia alkalmazásával, úgynevezett Corten acél felhasználásával készültek. Ez a különleges patinájú anyag a felületén ugyan valóban rozsdásodik, de az oxidációja a mélyrétegeknél megáll. A Várkert Bazár rekonstrukciójának egyik alappillére volt, hogy az építészeti örökség vizuálisan jól megkülönböztethető legyen az újonnan megálmodott, a 21. század legmodernebb építészeti vívmányaitól.
Remek kilátás minden irányban
Lépcsőpavilon
Kratzmann Ede által készített ólomüveg erkélyajtók
Az üvegtető mintázata tükörképe a padló mintázatának
Neoreneszánsz kert, a vadszőlő szépen befutotta az oszlopokat
Mennyezeti freskók
Kilátás szobrokkal
Egyik legjobb látószög
Gloriette a négy évszak szoborral
Az egykori gépház funkciót kapott azóta, csodás étterem lett
Minden szögből nézve egy remekmű
Csodás rózsák
Triton-kút
Triton a görög mitológiában Poszeidon tengeristen fia, derékig ember, derékon alul kétágú halfarkas lény, akinek a lányai sellők voltak. Az itt látható szoborkompozíció valószínűleg az 1831-ben megjelent, jól ismert Andersen mesére, a Kis Hableány történetére vezethető vissza: Triton számon kéri Ámort, a szerelem istenét, amiért legkisebb sellő lánya egy emberbe szeretett bele. A lány hiába vállalta még a szenvedést is szerelméért, végül mégis meg kellett halnia.
Kovácsoltvas kapu, a gloriette előtt
Than Mór freskók a fülke pavilonokban megsemmisültek. A helyükre készült Zsolnay pirogránit lemezekre felvitt másolatokat azonban az 1958-as felújítás során nem tartották értékesnek, ezért leszedték őket. A lemezeket 1997-ben az egyik szellőzőnyílás alatt megtalálták és megőrizték, így ezek segítségével, valamint az eredeti rajzok alapján sikerült rekonstruálni a Than Mór által megálmodott allegorikus falképeket.
A majolika kazetták eredeti darabjai a pécsi Zsolnay kerámiagyárban készültek

2 megjegyzés:

  1. Vagy két éve mi is bebarangoltuk minden részletét. Az az igazság, hogy gyönyörű :)

    VálaszTörlés