2015. szeptember 20., vasárnap

Verhetetlen hadvezérünk

Nagyvázsony Kinizsi-vár

15. sz-ban emeltette a lakótornyot a Vezsenyi család, de mivel a család férfiágon kihalt, Mátyás király a hadjáratokban kiemelkedő vitézének, Kinizsi Pálnak adományozta, aki kibővítette és megerősítette azt. 1649-ben került a Zichy főnemesi család birtokába. Rákóczi-szabadságharc is zajlott a falaknál. 1709-ben került végleg labanc kézbe. Ekkor már csökkent katonai erőssége uradalmi börtönként használták

Szabó Iván - Kinizsi szobra, a vár előtt (1964)
Kaputorony
 Gyilokjáró
 30 méteres lakótorony, ötszintes
Kinizsi Pál pontos születési dátuma nem ismert, valamikor az 1430-as évekre teszik. Azt sem tudjuk, hogy kisnemesi vagy paraszti sorból származott-e. 1479-ben Báthori István erdélyi vajdával együtt győznek a híres kenyérmezei csatában, amikor a török Erdélyre támad. Ezt követően veszi feleségül egyik hadvezére lányát Magyar Beningnát, ekkor ő már 50 körül járt, felesége 16 éves volt. Az összes csatáját győztesként vívta. Volt ő királyi testőrtiszt, Máramaros és Temesvár főispánja, főkapitány, hadvezér. 1494-ben országbíró lett,  november 24-én, Szendrő ostrománál halt meg.
 A legenda
Horváth Márk síremléke a kőtárban, Magyar Beningna második férje, aki a lóról leesett és szörnyet halt. Beningna harmadszor is férjhez ment, Kereky Gergelyhez, aki erőszakos, durva ember hírében állt, így sokat szenvedett tőle, végül 1519-ben megelégelte férje viselkedését és bizalmas híveivel megölette, majd holttestét a vázsonyi várárokba dobatta. A gyilkosság azonban kiderült és a királyi bíróság csak Kinizsi Pál érdemeire való tekintettel nem ítélte el, végül örökös száműzetéssel büntették, amit a távoli felvidéki Zsolnalitva várában kellett elviselnie.
 
 A vár makettjei különböző korokban
 A lakótorony tetején
 A kilátás mindig kárpótol a lihegésért
Kinizsit 1494-ben az általa emeltetett Pálos kolostorban temették el, de a kolostor elpusztult, így vörösmárvány töredékes síremléke itt látható
Időszaki kiállítás a kápolnában, történelmünk nagyjai címmel, Túri Török Tibor keszthelyi művész 33 szobra "legkedvesebb magyarjairól"
 Wass Albert
Két női szobor a "nagyok" között, Sissi és Zrínyi Ilona (Sissi fentebbi képen látható)
 Puskás Öcsi
Puskás Öcsi szobra egy kicsit meglepő itt a sok király, fejedelem, író, költő, zeneszerző társaságában. Bár vitathatatlan a magyarok hírnevének öregbítése, amelyet a világban utazgatva mi is tapasztaltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése