2015. szeptember 16., szerda

Megkövesedett nyáj

A Balaton-felvidék legszebb része a Káli-medence, Nemzeti Park része, védett terület.
A vulkanikus dombok ölelésében, szőlőkkel, présházakkal körülvett, mesebeli hangulatot árasztó, archaikus táj a nyugalom és a béke szigete.
Különlegessége a mediterrán jellegű éghajlatának, hatalmas kőszikláinak, a középkori műemlékeknek, romoknak és a szépen felújított parasztházaknak köszönhető.
Miután kigyönyörködtük magunkat panziónk apró részleteiben, pihentünk egy kicsit, majd elindultunk Kővágóörsre. Honfoglaláskor az Örs nemzetség szállásterülete volt. A reformáció első és legrégibb ágának, a lutheri evangélikus hitnek ősi fészke.
Kőtenger
Mint egy megkövesedett nyáj. Régen Pannon-tenger borította ezt a térséget, annak egykori kvarchomokrétegei megkövesedtek és lapos sziklákat alkotnak.
 "Őszi éjjel 
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája"
Templomdombon a középkori eredetű (1264) evangélikus templom, barokk stílusban átépítve.
Belsejében fakarzat és XVIII.sz-i padsor. Kedvenc témám az öreg kilincs, már egész fotó-gyűjteményem van belőle :))
Közelében 1773-ban, az ellenreformáció idején emelték a katolikus templomot. 1802-ben szentelték fel. „Dac-templom”-ként is emlegetik. Közvetlenül a másik templom bejárata elé húzták fel, így szemből teljesen takarja azt.
 
Itt még a tűzoltóautó is stílusos
 
Úgy tűnik ezt a gyönyörűséges házat mégsem sikerült megmenteni, a tűz martaléka lett. Bár ahogy olvasgattam 2010-2011 környékén rengeteg rejtélyes tűzeset történt, amikor is a nádtetős épületeket felgyújtották. Később kiderült egy balatoni testvérpár volt a vétkes. Elképzelhető, hogy ezt követően hozták létre a Tűzoltó Egyesületet
 Vajon kik lakhatták ezt a bájos öreg házat?
Beleszerettünk az itteni házakba. Nádtető, színes kőkerítés, fehérre meszelt falak, művészi kémények és a tömzsi oszlopos tornác, amivel nem tudtunk betelni
Ezt a szépséget azonnal elfogadnám, láthatóan felújítás előtt áll
Itt még itatóvályút is látni......csend, nyári meleg, időutazás ötven évvel korábbra
 Bőséges szilvatermés :))
 Lenyűgöző apróságok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése