2015. szeptember 28., hétfő

Séta

Tapolcán, a Balaton-felvidék nyugati szélén. Valójában elsődleges célpont a Tapolcai-tavasbarlang volt, de oda nem volt könnyű bejutni vasárnap lévén. Volt egy óránk körülnézni a városban, mert csak du. kettőre kaptunk jegyet.
Elindultunk a Malom-tó felé. A tó parkjában Marton László - Négy évszak szobra (1992) köszöntött bennünket, allegorikus nőalakok képében. Itt született Marton László (1925-2008) a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb mestere. A tóparton láttam a galériáját, de sajnos ide most nem mentünk be.
Malom-tó, kristálytiszta vízzel, tele pisztrángokkal és vadkacsákkal. Körben a sétányon kacsa- és haletető automaták is vannak. :))
A tó körbevéve ódon épületekkel és vendéglátó egységekkel, hangulatos helye a városnak.
 Az egykori vízi-malom ma hotelként üzemel
Évente rendeznek itt pisztráng fesztivált (arany és sebes pisztrángok)
Segesdi György - Batsányi János (1960) költőnk 1763-ban itt született
Kocsis András - Batsányiné Baumberg Gabriella (1964) Batsányi hitvese, osztrák költőnő volt
 Tóparti sétányon egykori forrás barokkút építménye
 R.Törley Mária - Szőlőt szedő lány (2010)
Templomdombon, Római katolikus templom, mellette az irgalmas nővérek rendháza csatlakozik, előtte Márton László - Múltunk szobra (1988) guggoló férfialak kezében római cserépedény töredékével és Raffay Béla Szent István szobra (2000)
A malom teraszán fagyiztunk, itt már közel sem tapasztaltuk azt a szívélyes vendéglátást, mint  kedvenc Balaton-felvidéki községeinkben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése