2020. május 10., vasárnap

Zelemér

Végre-végre kirándultunk, no nem messzire, csak a zeleméri templomromhoz, mely állítólag megyénk legrégebbi építészeti emléke. Bodaszőlő felé található, egy kunhalom tetején.  
"A kunhalmok ősi eredetű, mesterséges dombocskák. Többségüket a Kárpát-medencében még a honfoglalás előtt itt élt népek (szkíták, szarmaták, hunok, avarok) hozták létre temetkezési céllal, őrhelyül és szakrális okokból."
Ez a templom 1310 körül épülhetett, ma már csak a 18 méteres tornya maradt meg. Hányattatott sorsa volt, 1564-ben a törökök, majd 1594-ben a tatárok dúlták fel. 
Számtalan monda is kötődik a helyhez, többek között a szép Maricza története.  
"A monda szerint a romok mellett állt egy bástyaszerű épület, ahol egy Vaszil nevezetű gazdag rácz élt lányával, a szép Mariczával. A rácz vezér Daniló, az apa barátja a lány szépségét érkezett megcsodálni... Egy őszi este, mikor az apa portyázott, lánya a bástyaszerű építmény legmagasabb csúcsán énekelt. Daniló azonban szerelmi vallomásával megzavarta  tevékenységében és miután visszautasította a vezért, (mivel el volt jegyezve) az vadul rátámadt. A dulakodás közben a lány, csak hogy tisztességét megőrizze, inkább a halált választotta, és magával rántotta a vágytól megvadult vezért a hegyes karókkal, éles kövekkel megrakott mély árokba. Maricza azonnal szörnyet halt, Daniló azonban csak a lábát törte. Vaszil, az apa, dühében és fájdalmában  karóbahúzatta Danilót és máglyán elégette.  
Mariczát a hold fényénél temették el. Másnap az öreg Vaszil leromboltatta az egész várat, elégettette bútorait, beolvasztatta minden aranyát, ezüstjét, leborult utoljára a szép Maricza sírjára s aztán eltűnt a vidékről.  
A szép Maricza halálának évforduló éjjelén több éven keresztül két magas, fehér árny jelent meg a Csonka torony aljában, nyugtalanul keresni látszottak valamit. A régi öregek azt rebesgették, hogy az öreg Vaszil és jegyesének hazajáró lelkei azok, kik a szép Maricza sírját keresik.”
A legenda szerint ezen a vidéken nevelkedett Attila, és itt találták meg a híres kardját is, mellyel a világ ura lett. A szobrot Turi Török Tibor készítette, 2019-ben avatták fel.
Szent István szobra, Reiz András fafaragó munkája (2014)
A szobor kb. másfél-kétszeres életnagyságú. A böszörményi Kálvin téri református templom kertjében állt az a fa, melyből faragták, 2010-ben egy vihar döntötte ki.
A templomrom körül kis park van, benne szalonnasütő helyek és padok. Láthatólag sokan jönnek ide biciklivel, kocsival kirándulni, piknikezni. Azt mondják, hogy ez is egy különleges energiát adó hely.
Szent Iván éjjelén és augusztus 20-án ünnepi helyszín, még több látogatója van.

2 megjegyzés:

  1. Akkor csak sikerült eljutnotok Nektek is :) kerékpárral voltatok Ti is?

    Mi tegnap a Vekerin voltunk. Elég lehangoló szegényke :( de mégis volt/van benne valami báj, szépség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, sajnos mi nem bringázunk, csak gyalogolunk! Marad nekünk a környék igen gyér kirándulóhelye! :( Az egyik nagy utazó blogger, most Pest megyét járja be a kijárási korlátozás miatt és több, mint 100 érdekességet talált, ahová el szeretne jutni......

      Törlés