2019. február 3., vasárnap

Mátra Múzeum

Az előző bejegyzésben írtam az Orczy kastélyról Gyöngyösön, most folytatom kis kirándulásom beszámolóját. Egy kicsit ismerkedtem az Orczy-család történetével.
Báró Orczy Lőrinc és Orczy Anna
Sajnálom, hogy a berendezésnél ezt a pódiumos megoldást választották, mintegy jelezvén az akkori enteriőrt.
A legszebb szoba
Tájképes, csatajelenetes barokk, restaurált gyönyörűséges freskók díszítik a falakat. Valószínűsíthető, hogy a 18. század végén készültek, és a hétéves háború harcait örökítik meg, amiben Orczy Lőrinc a jászkun huszárezred ezredeseként vett részt.
A Szent Erzsébet templom kriptájának 1990 évi feltárása során előkerült 1700-as évek végéről és 1800-as évek elejéről származó öltözet-darabok,  Egy férfi és egy női viselet-rekonstrukció is látható, hogyan öltözködtek a polgárok itt a Mátra alján 200 évvel ezelőtt.
Az egyik terem 19. század polihisztorának, Bugát Pálnak állít emléket. Nem csak orvos volt, de nyelvújítással is foglalkozott. 1841-ben létrehozta a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatot. 1848-49-ben az ország főorvosává nevezték ki.
Láthatóak a tudós szobájának bútorai, a feleségét ábrázoló festmények, oklevelei, használati tárgyai
A múzeumban végigkövethetjük a település történetének jelentősebb állomásait az 1334-es a városi kiváltság megszerzésétől egészen az 1950-es évekig.
 Egy láda míves belseje
 Rákóczi 25 pontja (Tanulságos)
Itt vannak az említett, megcsodált Pátzay János Zeneiskola épületének eredeti tölgyfa szobrai, Szent Ignácról és Szent Ferencről. (Az üvegvitrin nem tette lehetővé, hogy jó fotót készítsek)
 Ez a letűnt kor már ismerős, drága Nagyszüleim világa
A földszinti helyiségekben vadászati és vadászattörténeti tárgyak láthatóak, még debreceni vonatkozást is találtam.
 Ezek az ívek, az épület minden egyes része lenyűgözött!
Folytatás a Természettudományi Múzeummal, mely a kastély parkjában külön pavilonban található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése