2019. február 2., szombat

Kastélymúzeum

Orczy kastély - Gyöngyös
Nincs messze a Fő tértől, pár perces séta és már ott is voltam, a kert végét lezáró gloriett mutatta az utat
A park két kapuját két-két faragott oroszlán díszíti. Uhrl Ferenc, morva származású művész készítette. A legenda azt tartja, hogy az oroszlánok, amikor meghallják a déli harangszót, elmennek ebédelni. Pont dél körül jártam ott, és keményen strázsáltak őrhelyükön, vagy lehet, hogy míg bent jártam......?
A kastély kerítését a Napóleon elleni 1809-es nemesi felkelés puskáinak csöveiből készítették
A barokk stílusban épült kastélyt Orczy Lőrinc építtette 1769-70-ben. Unokája  klasszicista stílusban építtette át, Zofalh Lőrinc tervei alapján 1824 körül. Orczy Lőrinc, a hétéves háborúban huszárbravúrjairól volt híres. Irodalmi munkássága is jelentős, tőle származik a Mátra első szépirodalmi említése. Az Angliában letelepedett Orczy Emma írta a "Vörös Pimpernel" című regényt, melyből világhírű filmet is készítettek. (Hm, hát ezt sem tudtam pedig a könyvet és filmet is ismerem)
A kastély egykori vendége volt I. Sándor cár, Kossuth Lajos és Görgey is. 1849-ben ebből a kastélyból indult tavaszi hadjáratra Görgey.
A 2 hektáros park egyidős a kastéllyal. Jelenleg számtalan fajhoz tartozó fa és cserje él benne, amelyek szinte minden földrészt képviselnek. Itt található hazánk legnagyobb, 430 cm törzskerületű, több mint 100 éves török mogyoró fája is.
A palotát és a körülötte kialakított parkot a család leszármazottai 1937-ben eladták a városnak, az ugyancsak átadott berendezésnek és műtárgyaknak azonban később nyoma veszett. 1951 végén az ipariskola tanműhelye és tanulóotthona kapott helyet a kastélyban. Ekkor érte el csúcspontját a pusztulás. Falakat bontottak, ajtókat, ablakokat cseréltek. Felszedték az intarziás parkettát és az udvaron elégették. Az eredeti vasalatok, lépcsőkorlátok, a park bronzszobrai a MÉH-telepen kötöttek ki. Az 50-es évek második felében a Mátra Múzeum és a városi könyvtár működött falai között. A múzeum 1984-ben kapta meg teljes egészében az épületet.
A kastélyt 2005-2007 között gyönyörűen felújították, kibontották a belső befalazott árkádokat és üvegtetővel fedték le a korábban nyitott udvart. 2009-ben Europa Nostra díjat kapott az épület.
A múzeum különlegessége a fedett udvaron felállított gyapjas mamut csontváza, mely kb. 80%-ban eredeti csontokból áll. Ez az egyetlen teljesnek tekinthető mamutcsontváz az országban. Az állat Mátraderecskén 1949-ben Dancza János és Vértes László ásatásán került elő, Zám Ferenc kertjében, az elpusztulás helyén.
A tudományos csonttani vizsgálatok alapján a mátraderecskei mamut életkora kb. 50-55 év, tehát kifejlett állat. A csontváz feltárása során egy durva kidolgozású kőpenge is előkerült, mely Vértes László meghatározása szerint a korai Szeleta-kultúrába sorolható. A maradványok kb. 40-50.000 évre tehetők.
Az ásványtani és őslénytani rész zárva volt, de folytatom a vadásztörténeti és helytörténetet bemutató termekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése