2018. november 16., péntek

Bronz kazula

Megint egy csodára bukkantam a Budai Várnegyedben, a Kapisztrán téren a Mária Magdolna- templom romjainál. Koronázási palást domborműve, Rieger Tibor műve (2017)
Az alkotó 2004-ben készítette el egyéni ötlete alapján a Nemzeti Múzeumban őrzött koronázási palást domborművét, ami elég sokáig a kertjében állt. Ezt követően került a Budai Irgalmasrendi Kórház Árpád fejedelem úti épület fala mellé Kozma Imre atya felajánlására. 2012-ben egy kiállításra szállították a Várnegyed Galériába. A kiállítás bezárása után helyezték el a Mária Magdolna-romtemplom szentélyében. Összesen 64 alak szerepel a miseruhán. Krisztus, Szűzanya, a szentek mellett a király és királyné, egy fiatal gyermek, feltehetőleg Imre herceg.
A műalkotás, másfélszeresre nagyítva, olyan részleteket mutat meg, amelyeket a Nemzeti Múzeumban őrzött eredeti koronázási paláston nem látható ilyen tisztán.
A Mária Magdolna-templom a budai vár egyik legrégebbi temploma.
A 13. században épült gótikus stílusban. A templomnak mára csupán a tornya maradt meg. A Nagyboldogasszony templom (Mátyás templom) volt a németajkú, a Mária Magdolna-templom pedig a magyar lakosság temploma.
II. József 1786-os, a ferences rend működését is beszüntető rendelete után a templom változatos éveket élt meg, használták levéltári anyagok tárolására is.
Itt koronázták meg 1792-ben I. Ferencet.
Itt fosztották meg Martinovics Ignácot papi méltóságától, az általa vezetett magyar jakobinus mozgalom résztvevői elleni per pedig a kolostorban zajlott, ahol rabokat is őriztek.
1817-ben a kolostorba költözött a budai főparancsnokság, a templom pedig Helyőrségi templom lett, benne katonai istentiszteleteket tartottak.
Az 1944-es ostrom során több bombatalálat érte az épületet.
1950-ben – állítólag Rákosi személyes utasítására – az épületet mégis lebontották, csak tornya menekült meg.
A gótikus tornyot helyreállították, a legszembetűnőbb különbség a háború előtti barokk állapothoz képest a csúcsíves ablakokban látható. A toronybelső, az oldalkápolnák és a copf előcsarnok restaurálására 1961–63 között került sor.
1986-ban alakították ki a torony előtt a romkertet. Az egykori templom méretét érzékelteti a toronnyal átellenben felállított gótikus szentélyablak.
 
A  torony látogatható, és még  24 harangból álló harangjáték is működik benne. Sajnos már későre járt, így nem tudtam belülről megnézni.
(Kazula - miseruha)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése