2018. augusztus 15., szerda

Nem tervezve....

Tótkomlóson keresztül vezetett az utunk, hatalmas, díszes tornyú temploma megállásra késztetett bennünket. Rögtön Mihály Gábor - Szent István megkoronázása (2001) szobrával találtuk szembe magunkat. Talapzatán a következő idézet olvasható  "Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő”. Nem véletlenül került ide ez a felirat, mivel jelenleg – a város nevéhez illően - a lakosság majdnem 30%-a szlováknak vallja magát.
A törökdúlás után elnéptelenedett komlósi pusztára 1746-ban báró Rudnyánszky József 80 szlovák családot költöztetett a közeli Békésszentandrásról, ahová már korábban érkeztek a Felvidékről, elsősorban evangélikus hitük miatt üldöztetve. A szorgalmas, állattartásra berendezkedett szlovák telepesek a következő évszázadokban virágzó gazdaságot és kultúrát hoztak létre. Kezdetben csak egy fa templomuk volt, majd 1792-ben kezdtek hozzá a templom építéséhez, melyhez 1,5 millió téglát égettek ki. A faanyagot a Maroson úsztatták le Aradig, és onnan szekerekkel szállították Tótkomlósra. Építésében az egész evangélikus közösség részt vett. A templomszentelés ünnepe pedig 1795-ben volt. A templom 42 méter hosszú és 19 méter széles, belmagassága 22 méter, a torony pedig 57 méterre emelkedik. A templom és a torony külső falfelülete 2 ezer négyzetméter.
Ahogy körbesétáltunk, egy nénitől kérdeztük meg, hogy hol lehet bemenni a templomba, épp a plébániáról tartott ki, kis ebédjét helyezte a biciklire. Többen is jöttek ebédért ide, az ételhordókból következtetve. Azonnal beszaladt, hogy szóljon nyissák ki a templomot nekünk. A gondnok félbehagyva ebédjét hozta is a kulcsot,. Ilyenek errefelé az emberek, örülnek ha betér hozzájuk valaki......
Az oltárkép Krisztus mennybemenetelét ábrázolja és Fuchs-alkotás. A faragások Dunajsky Lőrinc alkotásai.
Az orgonát Komornyik Benedek, nagyváradi orgonakészítő 18 változatosra készítette el, mai napig használatban van.
 
Három oldalon karzat
Ódon kristály csillárok, szívszerelem!
 Több százéves faanyag és tégla padozat a karzaton
 Régi faragott ajtó
Szlovák letelepedési emlékmű (Szabó László 2007)
Egy mélyen gyökeret vert öreg fa, ég felé nyúló ágakkal, mely a városban gyökeret vert szlovákság plasztikus szimbóluma. Teljes egészében betűkkel borított, a település történetének időrendi sorrendben állított kétnyelvű leírásával. A fa motívum mögött három, a Tátrából származó gránit tömb áll, mely a címerből ismert, hármas domb szimbóluma.
 
Ilyen különlegességekbe botlottunk hát Tótkomlóson, örültünk, hogy megálltunk és megismertük ezt a települést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése