2017. május 29., hétfő

Templomok utcája

Csenger volt az első állomásunk, utánanéztem, hogy van ott egy Makovecz Imre által tervezett görög-katolikus templom. Ritkán láthatunk ilyen csodát, így erre kanyarodtunk.
Templomok utcája
Érdekesség, hogy Csengerben a három egyház (református, római és görög-katolikus) egy utcában építette fel templomát
1999 - 2000 között épült ez az angyalszárnyas szépség. 
Sajnos nem jutottunk be, de így is élveztük az impozáns látványt.
Szatmári látnivalóink fő vonulata a régi református templomok felkeresése volt. Itt véletlenül bele is botlottunk a 13. században épült vörös és fekete téglából épült csodába.
Egyedülálló a nyugati torony nyolcszögletes alaprajzi megoldása, ez csak a XIX. század elején lebontott debreceni Szent András-templomban volt található. A Szent András-templom mintája lehetett a csengeri templomnak. 
1745-ből származó, reneszánsz népi motívumokkal gazdagon festett kazettás deszkamennyezet Felsőbányi Asztalos István munkája.
A mintákat kettős fekete spiráldísz keretezi, s középkori szokás szerint egyik sem ismétlődik. A többséget átlósan vagy oldalfelezően szimmetrikus virágok díszítik, legtöbbször tulipán és liliom, de vannak csokrok, koszorúk is, és sok a feliratos kazetta.
A templom falai között több zsinatot is tartottak a reformátusok, melyek közül a legfontosabb az 1576. évi volt. Ezt Méliusz Juhász Péter vezette, aki összeállította a „csengeri hitvallás” néven ismertté vált téziseket.
A templomkertben  Károli Gáspár (2011) és Szenci Molnár Albert (2008) szobrai, Bíró Lajos munkái.
Imádtuk Szatmárban a sok mesés faragott székelykaput, amivel sosem tudtunk betelni.
Ahogy nézelődtünk meglepődve láttuk, hogy rengeteg egyéb épülete is van itt Makovecznek. Polgármesteri Hivatal, az előtte álló szobrot is ő tervezte (Testvérvárosok oszlopa 2009.)
 Szolgáltatóház
Iskola,  Művelődési Központ, ahol a szobra áll
Bíró Lajos (2012)
 Városi Sportcsarnok
Ez a Petőfi szobor olyan szép, hogy muszáj volt lefotózni az iskola oldalában (Sződy Szilárd 1948)
Folyt.köv.....Szatmári barangolás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése