2017. május 2., kedd

200 éves kastély

Nagy örömömre nyílt nap volt a téglási Dégenfeld - Schomburg kastélyban. Így ellátogattunk a hosszú hétvégén.
Téglás, Lórántffi Zsuzsanna, I. Rákóczi György erdélyi fejedelem feleségének hozománya volt. A Szatmári béke (1711) után, mint elkobzott Rákóczi birtok a kincstár tulajdonába került. A század végén Bek Pál (1758-1827) kilenc falut és tizenegyezer hold földet kapott I. Ferenc császártól, az udvari szolgálataiért és az Alföldön végzett földmérő munkálataiért. A klasszicista stílusú kastélyt ő építette, (1799-1804) Felesége Bárczay Anna, lányai Amália, Anna és Paulina. Elgondolkoztunk azon, hogy miért is nem Bek kastélynak hívják ezt a szépséget. 
Paulinát vette nőül gróf Dégenfel-Schomburg Imre (1810-83) osztrák katonatiszt. Fiuk Gusztáv és négy lányuk Anna, Ilona, Berta, Emma Nyírbaktán éltek, főként nyaralóhelynek használták a kastélyt.
  Keleti  oldal a díszudvarral
Leghíresebb Dégenfeld leszármazott gróf Tisza István (1861-1918) Dégenfeld-Schomburg Ilona és gróf Tisza Kálmán miniszterelnök fia.
Kovácsoltvas-indás vaserkély a déli oldalon 
Itt fogadta gr. Tisza István a gyászolókat, apósa D. Imre temetésén
A birtokot gróf Dégenfeld Gusztáv (1835-96) örökölte. Képviselősége után ide költözött és irányította az uradalmat. Az 1860-as években felújította a kastélyt. Híres lótenyésztő volt, ő építette a lóistállókat is. (majd mutatom)
Örömmel tölt el, hogy nagyon igényes kastélyfelújítás történt a földszinten. Az eredeti mintákat festették vissza.
Rendezvényközpontként működik az épület. Sajnos még nagyon sivár, nincs berendezés, csak a legszükségesebbek, asztalok, székek.
Egy Angolkert déli lejtőjére nyílik innen kilátás, melyet a tulajdonosok állandóan alakítgattak. Erdők és tisztások váltogatják egymást. Nagyon szépen gondozzák és csemetefák ültetésével próbálják visszaállítani a park régi varázsát. Szeretem, hogy minden fácska mellé kis eligazító táblát tűztek.
200 év körüli platán
 A kastély utolsó főnemes lakója Dégenfeld Pál (1871-1952)
II. Világháború után államosították az épületet. Bentlakásos iskola majd gyermekotthon működött itt.
Jelenleg egy KFT tulajdona, akik a kastélyfelújítást is végzik.

Két éve jártunk erre. Az alábbi link végén meg is találjátok.
http://nora-bora-nora.blogspot.hu/2015/06/eletre-kelt-kastelyok.html

Folyt. köv.... a kastélyban tett további sétánkkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése