2015. augusztus 6., csütörtök

Ékszerdoboz

A Várkert Bazár a főváros ékszerdoboza. Történelmi, kulturális és természeti élményt nyújt egyben. Szórakozás, kikapcsolódás és művelődés színtere. Van itt kiállító tér, rendezvénytér, neoreneszánsz kert, étterem, kávéház. Csak mentünk és mentünk, és szebbnél-szebb részletek tárultak fel előttünk. Nehéz válogatni a fotókból.....
Ybl Miklós tervei szerint épült, neoreneszánsz stílusban 1875-1883 között.
Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, az árkádsorok alatt üzletek voltak, innen a bazár elnevezés. Másrészt a várkertet lezáró épületsor.
A II. Világháború alatt súlyosan megrongálódott. Az épület falai között működött 1961-84 között  a Budai Ifjúsági Park (Ifipark). Itt nagyon érdekeseket olvashattok róla.......Ifipark. Sajnos vidéki létemre, ez is kimaradt az életemből. Az állaga folyamatosan romlott, így a nyolcvanas években bezárták. A felújított épületegyüttes 2014-ben került átadásra.
 Négy évszak szobrai ( Huszár Adolf) 
 Bejárati részletek
A  lépcsőn lépdelve, muzsika szállt felénk. Elképzeltük a régmúlt korokat, mikor vasárnaponként szépen felöltözött emberek korzóztak itt, kalap, sétapálca. Úgy tűnt a turistákon kívül sok a hazai sétálgató. A reneszánsz kertbe érve láttuk,  hogy a Magyar Rézfúvós Kvintett adott minikoncertet,  megteremtve a hely hangulatát.
Gloriette 
kisebb pavilon vagy belvedereszerű épület a parkban
Reneszánsz kert rózsái és virágai csodásak, az oszlopok tövében gondosan felkötözött vadszőlő tövek, kíváncsi vagyok egy év múlva a növényekkel befuttatott épületre. Háttérben a mozgólépcső mellyel a várba juthatunk.
Déli palotában I. Világháborús kiállítás nyílt, ezért kerültek ide a hatalmas méretű szobormásolatok, melyek homokzsákokra állítva különös hatást nyújtanak. A szobor eredetije, a Bajtársak, XXII. ker. Budafok, Savoyai Jenő téren látható, Orbán Antal alkotása (1926)
Várkert palota (Várkert-kioszk, Várkert kaszinó) Eredetileg a Királyi-palota vízellátási rendszerének gépházaként épült. Később elvesztette szerepét, volt kávéház, zenepavilon, majd az állaga rohamosan leromlott, 1992-ben renoválták és a Várkert Kaszinó működött benne. Jelenleg rendezvényhelyszín.
Nekem kicsit elhagyatottnak tűnt 
Mayer Ede - Ybl Miklós szobra (1896)
Akinek mindezt a szépséget köszönthetjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése