2015. július 10., péntek

Még egy havannait is megér...

Megnéztük az Országházat, valamikor a gyerekeimmel jártam benne. Szerencsénk volt, nem kellett sokat várnunk, jegyet is a helyszínen vettünk.
Építésére 1881-ben hirdettek pályázatot. Végül Steindl Imre neogótikus terve alapján épült kizárólag hazai építőanyagokból 1885-1904 között. (Egyedül a főlépcső melletti hat db márványmonolit oszlopokat hozatták Svédországból)
Méretei: 268 m hosszú, 123 m széles és 96 m magas, alapterülete 17 745 négyzetméter, a világ harmadik legnagyobb ilyen célra szánt épülete (London, Buenos-Aires)
Az első országgyűlést  1896-ban, a magyar állam ezeréves fennállásának évében tartották itt, a még épülő parlamentben.
96 lépcső a kupolacsarnokig, az 1896 év tiszteletére. Innentől csak gyönyörködtünk. 40 kg aranydíszítés, meseszép festmények, szobrok....
 Róth Miksa káprázatos üvegablakai
Társalgóban békésszentandrási szőnyeg
 Északi szárnyban a felsőház
A folyosón számozott szivartartó (ma már tilos a dohányzás) A havannai szivar volt a legdrágább, ami másfél óra alatt égett le, ha érdekes volt a képviselő beszéde, akkor bizony leégett a szivar mire újból kimentek a folyosóra, nos erre mondták, hogy még egy havannait is megér.....
Maketten az épület belső szerkezete is látható, szimmetria a kétkamarás rendszer miatt. A kupolateremben megnézhettük a koronázási jelvényeket, sőt még egy őrségváltást is. A koronaőröket óránként váltják. Tilos volt fotózni :((
A Kossuth teret az 1944 évi állapotnak megfelelően állítják vissza.
Horvay János - Kossuth Lajos és az 1848-ban kinevezett első felelős magyar kormány tagjai Széchenyi István, Eötvös József, Klauzál Gábor és Esterházy Pál, Batthyány Lajos, Szemere Bertalan, Deák Ferenc, Mészáros Lázár (1927-ben felavatott szoborcsoport másolata)
Ennek a szoborcsoportnak is érdekes a története...... itt olvashattok róla bővebben
Zala György, Orbán Antal - Gróf Tisza István emlékmű (1934), fent óriáskígyóval küzdő oroszlán (a hősiesség viaskodik az ármánnyal, összeesküvéssel) oldalt, Katona búcsúja és a Földművelők. 1945-ben ledöntötték Tisza István szobrát, a Földművelők szobor Esztergomba került, a Katona búcsúja pedig egy laktanyába, 2014-ben Elek Imre alkotta újjá a szoborcsoportot.
 Zala György - Gróf Andrássy Gyula szobor 1906-1945-ig állt a téren, 2014-ben állították vissza
Pásztor János - Rákóczi Ferenc (1937) ez a szobor nem volt eltávolítva az előző rendszer alatt. Most is csak restaurálták.
Marton László - A Dunánál című József Attila szobor (1980)
Sokat bírálják a jelenlegi kormányt a Kossuth tér átalakításáért és a szobrok visszaállításáért, áthelyezéséért, a Steindl Imre programért, mely a régi állapotokat, elképzeléseket rekonstruálja. Szerintem gyönyörű lett a felújított Országházunk és a körülötte lévő Kossuth tér is sokkal szebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése