2015. július 12., vasárnap

Felfedezések a közelben

Semsey-kastély
A balmazújvárosi területet I. Ferenc adományozta 1798-ban Semsey Andrásnak, aki klasszicista stílusban felépítette a mai is álló kastélyt.
Semsey András Andor, az egyik Semsey leszármazott, a kultúra és tudomány mecénása, az ő adományából építették a pesti állatkert madárházát majd az Országos Földtani Intézetet. Szívügye volt az ásvány, őslénytani és meteorit leletek gyarapítása. Nevét több ásvány őrzi (semseyt, andorit)
A kastély 1944-től deportáló helyként szolgált, majd az államosítás után többféle funkciót töltött be (könyvtár, művelődési központ, OTP, bútorraktár) 2013-ban kezdték felújítani. Jelenleg otthont ad a Semsey Andor Múzeumnak, az emeleti részen galéria, melyben most az "Eviva Picasso" látható.
Balmazújváros szülötte Sós Imre színművész (1930-1957)
 Tablóképe (pár név ismerős csak). A hírnevet hozó film, Körhinta egyik jelenete
Sarkadi Imre író (1921-1961) 
1953-ban Balmazújvároson tanított és itteni élményei alapján írta a Kútban című novellát, melyből a Körhinta született ....Kattints a linkre....... Itt olvashattok egy nagyon érdekes írást Sós Imréről és Sarkadi Imréről.
Veres Péter (1897-1970) szintén Balmazújvároson született, író, politikus, honvédelmi miniszter (1947- 1948)
A belső szobában a  kismesterségek kiállítása látható, ezek közül a kovácsmesterséget tettem ide.....
A parkban májusban adták át Szőke Gábor Miklós -Túzok című alkotását. A túzok, Balmazújváros címerében is megtalálható, kihalófélben lévő madarunk

Ismerd meg ezt a szépséges madarunkat az alábbi filmből! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése