2013. november 12., kedd

Nézelődés

Rickl-ház
Debrecen, Piac utca 39. sz.
Rickl József Antal (1748–1811), kereskedő 1789-ben vette meg a házat és telket, a hátsó udvarban lévő Lábasházat is ő építtette 1792-ben. A házra úgy esett a választása, hogy megmérte hány lépés a főutca, s ez a ház volt épp a közepén.
A Rickl-házat, Rickl József Zelmos építette az 1820-as években, klasszicista stílusban, valójában az udvaron álló Lábasház bővítése. Ebben a házban működött 130 éven keresztül a Rickl család fűszerkereskedése, mely a "Török császárhoz" nevet viselte. Az üzlet mennyezetén egy preparált cápa függött. Az a szokás alakult ki, hogy az alkalmazottak mielőtt végleg távoztak volna az üzletből, a cápa nyitott szájába helyezték leveleiket.
A Rickl-kereskedés 1913-ban szűnt meg, majd az épületet 1951-ben  államosították. Az itt élő, utolsó Rickl-családtagot, Dax Matildot a mosókonyhába száműzték.
Rickl Mária - Szabó Magda Régimódi történet című regényének hősnője.
1849. augusztus 3-án a várost megszálló cári és császári csapatok tábornokai közül itt szállt meg gróf Rüdiger császári generális. Az öntelt osztrák katona az eléje rendelt debreceni tanácsbelieket így köszöntötte: ,,Az ellenségetek oda van, a barátotok megérkezett!'' Pedig, amint a legendák megőrizték, a Rickl-házban éppen a beszállásolás perceiben rejtették el a csatornában Petőfi Sándor kardját, azt, melyet március 15-én hordott oldalán és honvédtársának, Rickl Gézának ajándékozott. A kardot ereklyeként őrizték. A második világháború viharaiban nyoma veszett.

"Bástyavastagságú kőfalai között hídszerű felépítménnyel kettérekesztett várudvarán az emeletes öreg házba beépítve: boltív és lakószobák, óriási kalmárbolt, irodahelyiségek, raktárak, pincék, és a második belső udvar mélyén, ólak, kocsiszínek sorakoznak zegzugos összevisszaságban, vastáblás ablakokkal, kongó vasajtókkal." (Nagybákay Antal Zelmos leírása szerint)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése