Lasagne-t készítettem a minap.
Most már a tésztáját is magam csinálom. Külön örömet okoz számomra, hogy Nagymamám régi nyújtófáját használhatom. Egészen másképp esik ezzel a munka mióta megkaptam. Minden alkalommal, mikor kezembe veszem eszembe jut drága Nagyikám, mennyi finomságot készített ezzel. Szinte látom magam előtt a nyári konyhában ahogyan sürög-forog. A nyomába sem érhetek, fantasztikusan ügyes volt minden téren. Jutott ideje mindenre, sütés-főzés, kert, kézimunka.........
Mennyire hiányzik!!
Lasagne tészta:
- 50 dkg rétesliszt
- 4 tojás
- só
- kanálnyi víz
Összegyúrom, egy kicsit pihentetem, majd kétfelé veszem a tésztát és kinyújtom, kockákra vágom.
Ebből az adagból egy kicsit több tészta lesz, mint ami egy nagy üvegtálnyi lasagne-ra elegendő.
Így a maradékot megszárítom, majd a későbbiekben lebbencs levesbe használom.
Töltelék:
- 1 kg darált sertéscomb (lehet másból is)
- 2 kanálnyi olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1/2 l paradicsomszósz (félreteszek belőle a rétegezéshez)
- fűszerek: só, bors bazsalikom, oregano vagy kész bolognai fűszer
- ízlés szerint ketchup
Ezekből szokás szerint egy finom zaftos tölteléket főzök.
Lobogó sós vízben egy kicsit előfőzöm a tésztát.
A félretett paradicsomszószt kikeverem 1 kis pohár tejföllel.
Rétegezve egy üvegtálba rakom a tésztát, húst, szószt felváltva, tetejét reszelt sajttal megszórom.
Imádják a fiúk az olaszos kaját. :-))