2024. július 30., kedd

Népszigeten

A legészakibb budapesti szigetünk a Népsziget, más néven Szúnyog-sziget. A IV. és a XIII. kerülethez tartozik. Ez egy 2 km hosszú, 50 hektáros félsziget. 
Lehet piknikezni, bringázni és nem utolsósorban jókat enni a parton lévő számtalan vendéglátóhelyen.
Az Északi vasúti összekötő híd lábánál jobbnál jobb helyek sorakoznak, a Perem, a Kabin, a Wasser vagy a Szitakötő. Mi az utóbbinál ültünk le, és isteni finom ropogósra sült halat ettünk.
Vadregényes táj, valaha volt sziget, melyet az 1830-as években csatoltak az újpesti parthoz. XIX. század vége felé a sziget egyik fele eliparosodott, a Pest-Fiumei Hajógyár és a Ganz Danubius Hajó- és Darugyár volt a területen. Ekkoriban, 1896-ban épült meg az Újpesti vasúti híd, amit az 1970-es évek óta a gyalogosok és a kerékpárosok is használhatnak, és amelyről szintén megközelíthető a félsziget.
A Népsziget lett volna az 1928-as olimpiai játékok fő helyszíne, amelyre Budapest is pályázott. Az olimpiai álmokból nem lett semmi, de a már felépült csónakházak jó alapot adtak arra, hogy a két világháború között a Népsziget a sportolni, pihenni és kikapcsolódni vágyók körében nagy népszerűségre tegyen szert.
Így formálódott a Népsziget arculata, vadregényes környezetben az egyik felén ipari telepekkel, a másikon pedig sportolási és pihenési lehetőségekkel. A környék a rendszerváltás után egyre elhanyagoltabb és lerobbantabb részévé vált a városnak.
Mostanában elkezdték újra felfedezni a félszigetet, amiben az is közrejátszott, hogy Újpesten, és a XIII. kerületben, egyre több új építésű lakóház, lakópark létesült.
Nekem egy kissé szokatlan ez a gondozatlan, rendezetlen természet, főként a sok szemét miatt, amíg megközelítettük a helyet. Elég megosztó, sokan örülnek, hogy még nem olyan, mint a Kopaszi-gát. Biztos, hogy van egy bája ennek is, ha eltakarítanák a sok szemetet, nekem is tetszene......
Van itt minden, lovarda, kutyaiskola és kecskefarm, hajléktalanszálló, evezős egyesület, motorosokat célzó közösségi tér is, a vendéglátóegységeken kívül.
Az ártéri erdő része természetvédelmi terület, hódokkal, kacsacsaládokkal lehet találkozni állítólag. Itt még a természet az úr, de a civilizáció is felbukkant.
Visszajövök még, hogy ezt a természetközeli, vadregényes arcát is megismerjem a félszigetnek.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése