2020. november 29., vasárnap

Mus Musculus

Az adventünk sem kezdődik szokványosan, mint ahogy az egész év sem az. Egy egér költözött a spájzunkba. Ma egész nap rá vadásztam, már láttam fizikai valóságában is, a legfelső polcra igyekezett. Kirámoltam a spájzból mindent. Egyenként átvizslatva a holmikat, nehogy kiköltöztessem őkelmét is a konyhámba. 
Teljesen kimerültem! Holnap folytatom a vadászatot, már csak a felső polcot kell kiürítenem. Nem lesz egyszerű, a nagy létrát kell behozni hozzá. 
Bár az még rejtély, hogy mi fog történni, ha csak ketten leszünk a spájzban. Lehet infarktust kap a visításomtól. 
Nagyon remélem férjuram is segítségemre lesz a végső harcban! (Csak most szegénykém komoly derékfájással küzd éppen, nem hiszem, hogy tudna egér után vetődni.)
Ha véletlenül kedved lenne ezeket az édes egereket elkészíteni, a kép alatt találtok hozzá linket. Az én egerem futólag sem tűnt ilyen bájosnak. 
Azt még nem tudom, hogy milyen állapotban leszek holnap, és akarok-e egereket látni a fámon.......

REMÉNYIK SÁNDOR: EMLÉKEZÉS KARÁCSONYTALAN ADVENT IDEJÉRE Későn és más lélekkel, “Holnap” holnaputánján Jutottam el szívedbe Ady városa, Várad. Először ősz aranylott mindenütt, Másodszor csattogott a csalogány, S a hársfaillat áradt. Egy őszi s egy tavaszi adventem volt Falaid között, Várad. Én nem kerestem benned semmi mást, Csak enyhülést, csak gyógyulást. A gyógyulást nem adtad. Tán havasokat, tán tengereket Mulasztottam miattad. És mégse bánom, mégis sokat adtál: Új hangulatot, új barátokat, S valami rejtelmes nosztalgiát Utánad, mely örökre megmarad. Advent voltál az életemben, Várad, Adventje új élet ígéretének – S maradt mégis minden a réginek. Advent voltál az életemben, Várad, Advent, melynek nem jött karácsonya. De mégis jó volt Messiásra várni, – S édes az elmult advent illata. (Kolozsvár, 1925 szeptember)

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
REMÉNYIK SÁNDOR: EMLÉKEZÉS KARÁCSONYTALAN ADVENT IDEJÉRE Későn és más lélekkel, “Holnap” holnaputánján Jutottam el szívedbe Ady városa, Várad. Először ősz aranylott mindenütt, Másodszor csattogott a csalogány, S a hársfaillat áradt. Egy őszi s egy tavaszi adventem volt Falaid között, Várad. Én nem kerestem benned semmi mást, Csak enyhülést, csak gyógyulást. A gyógyulást nem adtad. Tán havasokat, tán tengereket Mulasztottam miattad. És mégse bánom, mégis sokat adtál: Új hangulatot, új barátokat, S valami rejtelmes nosztalgiát Utánad, mely örökre megmarad. Advent voltál az életemben, Várad, Adventje új élet ígéretének – S maradt mégis minden a réginek. Advent voltál az életemben, Várad, Advent, melynek nem jött karácsonya. De mégis jó volt Messiásra várni, – S édes az elmult advent illata.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.

4 megjegyzés:

  1. Öööö, egeret végképp nem tennék a karácsonyfára még akkor sem, ha tulajdonképpen bájosnak is mondható és nagyon jó ötletnek tartom. Csak éppen nekem ez nem karácsonyi dísz :)))

    Múltkor pakoltam össze a farakást (nincs sok fa, csak a szalonnasütésekre, bográcsolásokra tartjuk a terasz lépcsője alatt) és a totál váratlanul kiugrott egy egér a fal tövétől a fa alól, hát én eldobtam mindent úgy megijedtem :D nem is értem, biztos ő sokkal jobban fél, mint mi :D persze hiába ütögettem utána a fákat, hogy hátha kiszalad onnan, nem jött ki. Az a szabadban van, ott túl sok kárt nem tud csinálni, télen biztos nem lesz melege.

    Remélem azóta megfogtátok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jött a festő, akivel elég jó a viszony. Úgy voltam vele, ha már ennyi munkám van a kipakolással, a körmünkre égett festésen is legyünk túl. Ő egy pillanat alatt elkapta a frakkját. Ma már megvolt az első festés is.... Minden rosszban van valami jó! Mondjuk nem pont advent idejére terveztem ezt az egészet, de holnap este már visszapakolhatok, és vége ennek az áldatlan felfordulásnak. :))

      Törlés
  2. Akkor nagy munkában voltál /vagy ☺️ a friss festék illat, a tisztaság kárpótol mindenért ☺️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, most ahányszor bemegyek a spájzba, örülök, hogy végre rend és tisztaság van. :)) Lassan utolértem magam!

      Törlés