2020. július 29., szerda

A Városliget ékköve

A Városliget legrégebbi háza, a Millennium Háza, régebbi nevén Olof Palme Ház
Az 1885-ös Országos Általános Kiállításra, Műcsarnoknak épült, Pfaff Ferenc tervezte - egyedülálló Zsolnay díszítésének köszönhetően - az egyik legszebb épület volt. 

A kiállítási funkciókhoz szűkösnek bizonyult, ezért néhány évvel később megépült a Városligetben a Műcsarnok jóval tágasabb, mai épülete. A ház a későbbiekben Fővárosi Múzeumként működött, majd a második világháború alatt megsérült, az eredeti beltéri díszítések is megsemmisültek. 
Az ötvenes években az épület a szobrászművészek egyik műhelye lett, később pedig a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye költözött ide. 
2017-19 közötti helyreállítást az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósították meg, kívül-belül visszaállítva a hajdan volt impozáns tereket.
A ház ékességei, a különleges Zsolnay-kerámiák is restaurálásra kerültek. Külön bejegyzést szánok neki, mert engem is lenyűgöztek. A pécsi Zsolnay-negyedben tett kirándulás óta különösképpen figyelemmel kísérek minden Zsolnay- díszítést. :))
A Városliget tájépítészeti megújításának részeként egy új rózsakertet is létrehoztak. 
Az 1.250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újult meg: interaktív kiállítótérrel, pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén pedig egy előadó- és vetítőteremmel.
Folyt köv.........

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése