2019. október 9., szerda

Mályvaszín pompa

Edelénybe is elvittük barátainkat, itt írtam már régebben róla.......
 Az elbűvölő mályvaszínű falfestmények
Három új kiállítást is megnézhettünk a kastély látogatáson kívül. A Nyolcak avantgárd festőcsoport grafikáiból és több olajképéből álló vándorkiállítást.
Horváth Béla művészettörténész pályafutásának négy évtizede alatt kitartóan gyűjtötte a századelő haladó szellemű magyar művészeinek alkotásait. A 63 műalkotást– festményt, rézkarcot és rajzot – bemutató vándorkiállítás különlegessége, hogy a művészcsoport mind a nyolc tagjának - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos – alkotásai együtt láthatóak. A gyűjtemény Sümeg város tulajdona.
Sajnos a rossz fényviszonyok miatt nem tudtam fotózni. Az alábbi Márffy Ödön képekben is a csillár tükröződik, és nem a képek része :))
Márffy Ödön: Csinszka
 Márffy Ödön: Cirkusz
 Márffy Ödön:  Önarckép
A másik kiállítás egy valamikori rádió fantázianevére utalva a Népszuper-retro címet viseli.
A tárlat az 1945-tól 1968-ig tartó időszak mindennapjait, használati tárgyait mutatja be. A kiállítás az egykori gazdasági épületben kapott helyet.
 Bevallom, gyerekkorom tárgyait is megcsodálhattam megint :))
A harmadik tárlat a térképekre koncentrál, főleg azért, mert az edelényi kastély egykori férfi tulajdonosai a katonáskodás révén építettek karriert és egzisztenciát. Ez adta az apropóját a 16–19. századi magyar vonatkozású térképgyűjtemény megvásárlásának és a téma bemutatásának. A gyűjtemény különlegessége, hogy a korabeli térképkészítés eszközei és műszerei is a részét képezik, ezért nem csupán a térképeket, hanem készítésük menetét is bemutatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése