2019. március 17., vasárnap

Magyar Csoda

Ma 145 éve, 1874. március 17-én született Kincsem. "Hungarian Wonder"- nek, "Magyar Csodának" nevezték. Örültem mikor március 15-én megnéztem a Kincsem című filmet, nem volt alkalmam a moziban látni. Nagyon tetszett, annak ellenére, hogy kevés a valóság alapja.
A magyar csodalóról szóló történetben Blaskovich Ernő céltalan, kicsapongó életet él, egy nap azonban megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. A gróf ezáltal lehetőséget kap arra, hogy  egy nemes küzdelemben legyőzze ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő beleszeret a báró lányába.
Szuper kis filmet csinált Herendi Gábor rendező, no és Nagy Ervin parádés benne, a valóságban azonban Blaskovich gróf vékony, alacsony ember volt, ráadásul egyáltalán nem egy zűrös alkat. Nem falta a nőket, nem szórta a pénzt, és nem halmozott adósságokat sem. Sőt, a leírások szerint csak a legszükségesebb kiadásokra költött. Élete nagy részét pedig nem a mulatókban, hanem a családi gazdaságon, lovai mellett töltötte.
Hihetetlennek tűnik, de a fekete-fehér macska, a valóságban is létezett, ha a macska nem volt Kincsem közelében, megmakacsolta magát. A legenda szerint pedig volt olyan verseny, amikor
az istálló teljes személyzete az elkóborolt macskát kereste, hogy Kincsemet a rajtvonalhoz tudják állítani.
  Pálik Béla - Kincsem (1878)
Kincsem egyébként pár éves karrierje során 54 versenyen indult, és egyszer sem veszített. Kancaként verte a méneket, ami a lóversenyeken igen kivételesnek számított.
A Mezőgazdasági Múzeumban Kincsem csontvázát már láttam, el kell látogatnom Tápiószelére, hogy a Blaskovich Múzeumot megnézzem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése