2018. szeptember 3., hétfő

Hegyi levegő

Bükkszentkereszten szívtunk egy kis friss levegőt
A község kialakulását a diósgyőri koronauradalom által 1755-ben létrehozott üveghutájának köszönheti, eredeti nevét - Újhuta - is innen kapta. Mivel az üveggyártáshoz kevesen értettek, ezért cseh, szlovák, lengyel, rutén és német származású üvegfúvómestereket telepítettek be.
Felkapaszkodtunk a kilátóhoz
Nem gondoltam, hogy országunk legmagasabban fekvő települése, tengerszint feletti 600 méterével.
A bükki füves ember, Szabó Gyuri bácsi is itt gyűjtögette gyógynövényeit. A falu közepén van is egy ház, ahol árulják a teáit.
Felkerestük a Mária köveket, sőt még ücsörögtünk is rajtuk. A legenda szerint Mária, Krisztus halála után bánatában a világot járta és itt is megpihent. Gyógyító erőt tulajdonítanak a köveknek. Jó páran üldögéltek már rajtuk.
Tény, hogy csend, nyugalom és kellemes szellő járta hely. Jó volt üldögélni az árnyas erdőben, megnyugodni az elmúlt napok történései után.
Pár méterrel arrébb IV. Béla emlékmű a Lófő-tisztáson, ahol IV. Béla király és vitézei utoljára ütköztek meg a tatárokkal a Muhi csatából menekülve, mielőtt elérték a bélapátfalvi kolostort.
 Bekukkantottunk a templomba is, bár csak a bezárt belső kapun keresztül
Különlegesen szép barokk berendezése a diósgyőri volt pálos kolostor templomából való.
Remélem ezzel még nem búcsúztunk el a nyártól, lesz még részünk jó melegben.... Ahogy néztük az időjárást, az ország keleti részében még kánikula van, de nyugaton már hatalmas esők voltak a napokban.
 Lillafüreden már többször jártam, írtam is róla, de itt még először. 
Szép kirándulás volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése