2018. szeptember 6., csütörtök

Deszkatemplom

Deszkatemplom, a miskolci Tetemváron álló református templom, most jártam itt először és talán nem utoljára, mert zárva volt.
Temető veszi körül, az 1600-as években pestis járvány dúlt, így több száz holttestet magasra hantolt sírba fektettek, ettől kezdve nevezték a helyet Tetemvárnak.
A mai templom helyén már három fatemplom állt, az első 1637-ben épült, amikor az állapota nagyon leromlott, 1724-ben újat emeltek a helyére. Bató István, gazdag miskolci kereskedő, 1874-ben saját pénzén újíttatta fel, alapítványt is létrehozott a templom céljaira.
A 20. század elején már ez a templom is menthetetlenné vált, ezért lebontották, és új, monumentális, az erdélyi, szatmári népi építészetet megjelenítő templomot építettek, Szeghalmi Bálint tervei szerint melyet 1938-ban szenteltek fel. A tervező erdélyi származása és Kós Károly építésszel való kapcsolata meghatározó volt a magyaros szecesszió elemeit viselő épület tervezésekor.
1997. decemberben felgyújtották a templomot, és a mai épület, az eredeti formavilágát megtartva, közadakozásból és állami támogatásból épült újjá. Azt hiszem ekkor vált országos hírűvé. Magam is emlékszem a hírekre, hogy leégett a deszkatemplom.
A hasított lucfenyő zsindelyek Erdélyből érkeztek, a szepesváraljai római katolikus püspök mintegy egymillió forintos faanyagot ajándékozott a tető deszkázatához, a díszítéseket Erdélyből, Alsócsernátonból érkezett fafaragók készítették
A temetőben nyugszik Szabó Lőrinc édesanyja. A templom déli oldalában helyezték el Szeghalmy Bálint, építész hamvait.

4 megjegyzés:

  1. Mi Ócsára nem jutottunk be, bosszantó. Főleg, ha több száz kilométert utazik az ember.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ráadásul a kiírás szerint nyitva kellett volna lennie.....

      Törlés
  2. Nagyon érdekes,különleges és nagyon szép!!!!! Még -szégyen- nem hallottam róla eddig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többször megfordulok Miskolcon, de én is csak most néztem meg.... :(

      Törlés