2017. április 1., szombat

Haldokló oroszlán

Honvédtemető vagy Hősök Temetője.
„Honvédek, névtelen félistenek nyugosznak itt, akik hősies vitézséggel küzdöttek a magyar hazáért, ennek szabadságáért, és a nemzeti függetlenségért. Elvérzettek, dicsően harcolva a debreceni csatában. 1849 augusztus 2. Legyen emlékük örök! Eszméik győzelmében érjék el mielőbb a feltámadást!"
„Haldokló oroszlán” emlékmű Marschalkó János ( a Lánchíd oroszlánjainak alkotója) szobrászművész műve (1861). Eredetileg Szarka huszárkapitány sírjára szánt, sóskúti kőből készült szobrot Komlóssy Imre tervei alapján faragtatták. Hat évig rejtekhelyen őrzött kompozíciót a kiegyezés évében, 1867. augusztus 2-án ünnepélyesen leplezték le a Református Kollégium előtti Emlékkertben, a mostani Bocskai-szobor helyén, egy mesterséges dombon. A 4 méter hosszú és 3 méter magasságú monumentális emlékművet 1899-ben helyezték át a debreceni csata ötvenéves évfordulóján a Honvédtemetőbe.
 Hősök Mauzóleuma 
Lechner Jenő és Szontágh Pál tervezte (1932)
 
Itt nyugszik az 1849-es szabadságharc 112 honvédhőse, 634 orosz cári katona, továbbá magyar és német katonák, akik az első és második világháborúban a környéken vesztették életüket. Hozzávetőleg négyezren alusszák itt örök álmukat.
Valamiért azt hittem itt van Csokonai sírja is. Utánanéztem, a Dorottya utcában van, így legközelebb majd meglátogatom azt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése