2016. december 19., hétfő

Porcelánok bűvöletében

Herendi porcelán kiállítást is láttunk, nem is akárhol, hanem a híres Gerbeaud-házban. A második világháború előtt Herend tulajdonosa és ügyvezetője, Gulden Gyula, aki Gerbeaud-lányt vett el feleségül, és itt kezdték meg közös életüket.
A századforduló hangulatát őrző, mai Gerbeaud-ház több egységre oszlik, cukrászda, étterem, sörház, és több rendezvényterem alkotja.
1859-ben a tulajdonosok külön-külön Gottgeb Antalt és Hild Józsefet kérték fel az épületek tervezésére. A tervek szerint a telek bal oldalán a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székháza, a jobb oldalán Eisele Antal szabómester számára bérház épült volna. A tulajdonosok és a két építész megegyezett abban, hogy az eredeti terv helyett, Hild József terveit fogadják el. Az épület 1862-ben készült el. A mai ház névadója, Gerbeaud Emil, svájci származású cukrász 1884-ben költözött Magyarországra, ahová Kugler Henrik csábította, mivel nem volt utóda. A cukrászdában készített konyakos meggy és macskanyelv világhírűvé tette a Gerbeaud márkát.
Bekukkantottunk az egyik terembe, ahol épp egy rendezvényre készültek.
 Ebben a kis koncertteremben is állandó műsorok vannak.
 Kilátás a vásári forgatagra
 
Best of Herend kiállítás csalogató oroszlánja, persze csak egy gipsz másolat, amiből állítólag négy is van.
A híres Viktória minta... hát elfogadnám!
Új trend a platina, az arany helyett (mintha fémből lenne az ágaskodó ló). Elkészítése igazi bravúrnak számít, mert nehéz az anyagot felvinni a porcelánra.
Velencei maskarás közel egy méteres porcelánfigurái, Schrammel Imre terve szerint.
Szent István királyunk lovas szobrának tökéletes másolata
 Herendi huszár és egy pár ismerős.... :))
Mint megtudtuk, a kiállított remekművek, jórészt egy magángyűjtő tulajdonát képezik
  Magyar Szent Korona másolata porcelánból
A Gerbeaud-ház impozáns termei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése