2016. október 3., hétfő

Orando et laborando

A turizmus világnapján nem mentem túl messzire, egy 478 éve alapított épületben jártam, nem máshol, mit a Debreceni Református Kollégiumban.
Enyingi Török János mint főbirtokos örökölte Debrecent (1550–1562), és hogy megbosszulja apja, Török Bálint halálát Martinuzzi Fráter Györgyön, keresztülvitte Debrecenben a hitújítást. Ennek első lépéseként meghívta Pápáról Debrecenbe Bálint papot, az első debreceni prédikátort.
Ő még a lutheri reformáció híve volt, működése következménye, hogy az eredetileg ferences rendű zárdaiskola, majd városi iskola, 1538-ban reformátori befolyás alá került. Ekkortól számítják a Kollégium alapítását. Az intézmény többször leégett és több átépítésen is átesett.
A mai épület klasszicista stílusban 1803-1816-ig épült, Péchy Mihály tervei szerint.
1870-1874 években a Péchy-féle főfrontot körbeépítették Vasél Alajos tervei szerint.
1938-ban, a 400 éves évfordulón felújították. Az udvari homlokzat timpanonján a kollégium jelmondata: Orando et laborando (Imádkozva és dolgozva).
Az elemi iskolától az akadémiai szintig folyt itt az oktatás. A teológia mellett felsőfokú filozófiai, bölcsészeti, természettudományi és jogi karral is rendelkezett. A Kollégium küldetése nem változott az évszázadok során: ma is a legalacsonyabb foktól – óvoda – a legmagasabb szintig – egyetem – folyik az oktató-nevelő munka.
Győrfi Sándor - A Debreceni Református Kollégium diákjainak I. Világtalálkozója emlékére állított domborműve (2000) Az előtérben álló három debreceni tógás diák hosszú szárú pipát szív, a képzeletbeli magaslaton a Kollégium épülete, felette kiterjesztett szárnyakkal a Főnix madár, Debrecen jelképe, kifejezve, hogy a város védőszárnyai alatt működött mindig az iskola.
Medgyessy Ferenc alkotása, az I. Világháborúban hősi halált halt tanároknak és tanulóknak állít emléket (1933)
Hitújítók - Ulrich Zwingli (1484-1531) és Kálvin János (1509-1564)
A Debreceni Kollégiumban országunk számos nagy alakja töltötte diákéveit
Folyt. köv.......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése