2016. március 9., szerda

Legenda és történelem

A legenda szerint, Báthori István a Kenyérmezei csatában (1479) tett ígéretéhez híven, két templomot építtetett, az egyik a Nyírbátori Római Katolikus templom. 1587-ben feldúlták és felgyújtották a templomot és a kolostort, így 130 évig nem volt itt katolikus templom. 1717-ben Kelemen Didák (erdélyi származású szerzetes) kezdte meg a templom helyreállítását, gróf Károlyi Sándor támogatásával. Az 1800-as években földrengés, tűzvész sújtotta.
A "Hit és Egészség" uniós projekt keretében újultak meg itt a templomok 2010-11. -ben.
Pio atya mellszobra és mondása országunkról:
"Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"
A két mellékoltár felújítás alatt
 Főoltár
A legnevezetesebb látnivaló a Krucsay oltár, Passió oltár, Jézus szenvedéstörténetét ábrázolja, Krucsay János kisvárdai várkapitány adománya.
Érdekes történetet olvastam erről a várkapitányról, aki hűtlen feleségét feljelentette, miután a nejt halálra ítélték, visszavonta vallomását, de a kikapós feleség újbóli félrelépéséért már halállal fizetett.
A 18. sz-ban épült minorita rendházból kialakított múzeum, vasárnap zárva volt.
 Kiss György - Bethlen Gábor szobra (1990)
Itt tényleg a sárkányok földjén járunk :))
Várostörténeti sétány, mely nagyon megosztó, a szobor illusztrációk minőségét illetően. Az ötlet pedig remek, a két templomot összekötő úton megelevenedik a legenda és a történelem. Sajnos nem volt most lehetőségem végigsétálni rajta a szemerkélő eső miatt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése