2015. november 12., csütörtök

Peleház

Herman Ottó házához a táblákat követve és útbaigazítással jutottam el. Pár lépésre van csak az István-barlangtól. A függőkertben már megcsodáltam a szobrát.....itt
Egykori lillafüredi nyaraló, Peleház 1898-1903 között épült, felesége Borosnyay Kamilla tervei alapján. A nyaraló a nevét feltehetőleg onnan kapta, hogy Herman Ottót családtagjai és a hámori gyerekek Pele bácsinak szólították. A ház kertjében budapesti síremléke áll. Herman Ottót ugyanis az első világháború miatt Budapesten temették el, de utána – végrendelete értelmében – a felsőhámori temetőben helyezték végső nyugalomba.
Herman Ottó magyar természetkutató, zoológus, néprajzkutató, régész és politikus. A Zólyom megyei Breznóbányán született, de Alsóhámorban töltötte gyermekkorának egy részét. Ide tért vissza 1861-ben katonai szolgálata után, majd 1885-ben is, házasságkötését követően. A város az 1890-es években képviselőjévé választotta a tudóst. Sokoldalúsága előtt tisztelegve az utolsó magyar polihisztornak és a madarak atyjának is nevezték.
Dolgozószoba
Két kis malmocska, mely saját keze munkája, és a kertjében a Szinva-patakon forgott
Svájci stílusú nyári lak. Legjellemzőbb vonása a fából készült tornác, oromfal, eresz.
Mária-sétány kegyhelye
Varga Éva - Lutra (2009)
A Lutra, Fekete István regényhőse, a róla készült film egyik jelenete Lillafüreden játszódik,
Kisvasút megállója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése