2015. november 13., péntek

Patakparton

Felsőhámor, ahol a Garadna és a Szinva patak összefolyik. Ez még a páromnak is újdonság volt. Szinva patakként folyik tovább végig Miskolcon keresztül, míg a Sajóba nem ömlik
Nagyon hangulatos ahogy a kertek végében csörgedezik, tényleg csak egy keskeny séta út van mellette. A nap sugarai játékosan csillantak meg a víz fodrain.
Kedves emberek igazítottak útba, hogy megtaláljam Herman Ottó sírját. Egy úr, aki a temetőbe igyekezett, útitársamul is szegődött, mert hallotta, hogy a temető felől érdeklődtem. Egy kicsit furcsállottam, hogy azt mondták, hogy a hegyoldalban van, és egy darabig az erdőben kell mennem, felfelé a hegyen. Aztán egyszer-csak elém tárult a temető.........hát ilyet még nem is láttam.
 Herman Ottó sírja
Mellette édesapja, Herrmann Ede Károly sírköve, aki orvos volt. Itt nyugszik Vásárhelyi István, aki szintén egy természettudós volt. (Később a pisztrángosnál találkoztam a nevével, majd még szó lesz róla) A sírfeliraton is látszik, hogy Herman Ottó magyarosította a nevét egy "r" és "n"-re
Különlegesen szép volt ez a temető, a mélybe zuhanó sok régi sírral, a meredek omladozó lépcsősorral.
Nem lehet egyszerű itt a temetés, az idősebb hozzátartozóknak is hegyet kell mászni a szűk kis csapásokon. Szemtanúja voltam, ahogy botorkáltak a sírok között.
Fazola Henrik (1730-1779) emlékműve
A vaskohászat és kovácsművesség megalapítója, ómassai vaskohó építtetője. Jeltelen sírban fekszik. Ezt az emlékművet 2005-ben állították, Seregi György díszkovács készítette. Fia Fazola Frigyes folytatta apja munkásságát, az újmassai vaskohó az ő nevéhez fűződik.
Kohászati Múzeum
Az újmassai vaskohót már másnap néztük meg, a pisztrángoshoz igyekezvén, de témájában ideillik.
Sétám során megakadt a szemem ezen a szép székely kapun
Gyönyörű faragott tulipános fa oromzat.
A panziós hölgytől megtudtuk, ez a ház Jávor Pál telkén épült. A Meseautó forgatásának idején a színész meglátogatta kollégáit, és annyira megtetszett neki ez a táj, hogy megvásárolta ezt a telket, itt a Függőkert lábánál, Felsőhámorban, de sosem építkezett rajta. Így sokáig csak Jávor Pál telkeként említették.
Hámori sziklafal, ahol mindig látni egy bátor sziklamászót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése