2015. október 19., hétfő

Látogatóban Jókainál

Jókai Mór (1825-1904) és felesége Laborfalvi Róza (1817-1886) a kor ünnepelt színésznője 1870-ben költöztek be füredi eklektikus stílusú nyaralójukba. Biztos észrevettétek, hogy Jókai fiatalabb volt, többen szerették volna lebeszélni őt a házasságról.
2010-ben hiteles leírások alapján rekonstruálták a villa korabeli berendezéseit, jó pár eredeti relikvia is található, így érdeklődve néztem körül megint, annyi év után. Abban az időben innen egészen a Balatonig el lehetett látni.
Mellszobrát Gyenes Tamás készítette 1961-ben. Az előkertben védett császárfa
Flóra szobor, talán későbbi tulajdonosok helyezték ide.
A berendezett enteriőrnek köszönhetően, a szobákban sétálgatva olyan érzésem volt, mintha vendégségben jöttem volna. Nagyon jó elosztású villa, körbejárható.
Dolgozószoba, itt írta híres regényét, az Arany embert (1871-72)
 Hálószoba Laborfalvi Róza relikviákkal
Laborfalvi Rózának volt egy lánya, aki egy színésztársától Lendvay Mártontól született. Jókai 1848-as házasságuk után sajátjaként szerette a kis Rózát, sőt annak leányát örökbe is fogadta. Édesanyja halála után, neve is Jókai Róza lett, később Feszty Árpád felesége.
Az ebédlőben épp uzsonnához terítettek, milyen meghitt itt minden A kor művészei szívesen látogatták a villát, nagy társasági élet zajlott akkoriban.
Nagymamámhoz, ha mentünk, mindig tudott varázsolni valami finomságot az asztalra, süteményt, gyümölcsöt, akár kompótot, abban az időben a vendéglátásnak megvoltak az íratlan szabályai és milyen sokat adott a szép, ízléses terítésre.....jutott eszembe.
Gyönyörű bécsi barokk tálalószekrény, festett betéttel, annak idején mi is ilyet szerettünk volna.....
Laborfalvi Róza remek háziasszony volt, sütött-főzött, hogy a hozzájuk betérőket finomságokkal vendégelje meg. Nem véletlen írta Jókai....
“Miért házasodnak a férfiak? Tán a mézes hetek gyönyöreiért? Bizony nem! Hanem az otthonért. Mi az otthon? Meleg szoba? Mosolygó arc? Zongora-hang? Nyugalmas ágy? Ezt mind kapni másutt is. Csak a tűzhelyt nem kapni meg sehol. Ez a nők valódi oltára. Onnan jő a hitvesi hűség, gond, szeretet mindennapi tanúbizonysága; érezhető, nem szóval mondott bizonyítékok. Az ellenkezőt is azok mondják el: az elhidegülést, a gondatlanságot, a közönyt. Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy csöndes válópör.” 
Északi veranda, Jókai szeretett kertészkedni, főleg rózsák díszítették a kertjét. Felesége halála után néhány évvel eladta a nyaralót, nem érezte jól magát a nagy üres házban.
Örültem, hogy a belépőjegy vásárlásnál felhívták figyelmemet, hogy kombinált jegyet is válthatok, így megnézhettem a Vaszary Galériát, Városi Múzeumot és a Vitorlás Múzeumot is, ráadásul három napig érvényes a jegy. :)) Folyt.köv....ezekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése