2016. október 9., vasárnap

Régi könyvek között

A híres debreceni Nagykönyvtárnak, mely a Református Kollégium második emeletén található, szemben az Oratóriummal, közel 600 ezer könyvállománya van. Az évszázadok folyamán elsősorban a diákok és a patrónusok adományai, valamint a professzorok hagyatékai gazdagították. Magyarország legjelentősebb egyházi könyvgyűjteménye, mely ma nyilvános tudományos könyvtárként működik
Az 1802-es nagy tűzvész a könyvtártermet is megrongálta, a diákok 15.000 kötetet az életüket kockáztatva mentettek ki a lángok közül.
A klasszicista bútorzat Dohányosi József, debreceni asztalosmester munkája, aki az Oratórium bútorzatát is tervezte és készítette.
A nagykönyvtári kiállítótermet 1998-ban restaurálták, az eredeti szürkésfehér árnyalatot ekkor festették át a ma is látható zöld-fekete-arany színekre, ami a kollégium színeit tükrözi.
Meglepődtem, hogy egymás mellett két hasonló terem van, de a teremőr elmondta, hogy négy terem van, ebből kettő látogatható. Egy szinttel lejjebb láttam a diákok által használt könyvtárat is.
 Kutatói engedéllyel bármelyik dokumentum hozzáférhető.
 Egy kis érdekesség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése