2015. november 6., péntek

Botanikus kertünk

Már régen szerettem volna ellátogatni ide. Nem emlékszem, hogy jártam itt valaha is (szégyen). Nagyon jó időpontot választottam, lélegzetelállító volt.
 Mocsárciprus (Taxodium)
Vajon a martonvásári hatalmas példány is ilyen szép vörösre színeződik? Ennek nem láttam a földből kiemelkedő kúpos lélegző gyökereit, de lehet a tó vize és a nádas miatt.
Kallós Ede - Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel szobra (1940)
A Magyar Füvészkönyv szerzői (1807) Az ő munkásságuk eredménye az első Füvészkert, a Déri Múzeum helyén volt, korabeli nevén Pap taván létesített kert.
 Agóra Tudományos Élményközpont
Ismerkedés a természettudományokkal interaktív módon. Egyetemi termeket, műhelyeket, kutatóhelyeket is magában foglal, és csillagvizsgáló is van benne. 2014-ben adták át.
A Tudományegyetem létrejöttével a város, 13 hektárnyi területet adományozott a Nagyerdőn botanikus kert létesítésére. 1928-ban alapították meg az új füvészkertet, az alapítók között volt Soó Rezső is.
 Vörös tölgy
Ebben az öreg hangulatos házikóban van az igazgatói iroda
 Tövises citrom (Citrus trifoliata)
A citromtermésű növények közül a mérsékelt égöv alatt szabadföldön csak egyetlen faj, a télálló vadcitrom, más néven tövises citrom termeszthető. Azt írják, hogy kissé keserűbb és savanyúbb, mint a citrom. Sok lehullott termés volt a fa alatt, de nem szedhettem belőle, mert természetvédelmi terület lévén tilos bármit szedni, gyűjteni!
 Juhar (Acer)
 Pálmaház és üvegházak
Zuzmószerű szakállbromélia (Tillandsia usneoides) Egy álélősködő, mivel a tápanyagot a levegőből és esővízből használja, a köznyelv "légi növénynek" is nevezi.
Hordókaktuszok (Ferocactus) 
A sivatagi vándorok életmentő vizeshordói, szokták anyósszéknek is nevezni :))
Ott a mi kaktuszunk is, alaposan körültámogatva. Most látom csak, hogy az enyém milyen gyönyörű példány
 Orchideák
 Amerikai tulipánfa, tavasszal megkémleljük
A banán gondosan betakargatva várja a telet.
 Ciprus és fenyőfélék
Érdekesség, hogy a köztudottan párás, hűvösebb magashegyi klímát szerető fenyőfélék, itt a száraz alföldi éghajlaton, a botanikus kert meszes homoktalaján, csodálatos méretűre fejlődtek.
Ennél a szépségnél nem találtam táblácskát, nyomozok........lenyűgöző volt, mind méretét, mind formáját tekintve.
 Tobzódó színek és fények
Napfizikai Obszervatórium
Madáretetők bőséggel mindenütt, itt szőlőfürtök voltak benne
Viszlát tavasszal!
Valószínű akkor egy másik arcát mutatja majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése