2015. május 3., vasárnap

Anyák napja

Édesanyámnak

Ima
Édes jó Istenem
Hallgasd meg imámat,
Áldd meg minden jóval
Édes jó anyámat.
Áldó két kezedet
Tartsad mindig rajta,
Mosolyogj rá szeretetet
Ne legyen bús napja.

 A Füvészkert csodálatos Paeoniáival kívánok távolról is boldog Anyák napját, sok szeretettel!
 Előrehozott Anyák napi köszöntés

Fiaimnak

Várnai Zseni: Úgy megnőttél, szinte félek

Amikor még piciny voltál,
olyan nagyon enyém voltál,
engem ettél, engem ittál,
rám nevettél, nekem ríttál.

Mikor később nagyobb lettél,
mindig messzebb, messzebb mentél,
először csak a kiskertbe,
aztán a nagy-idegenbe.

Ha itt vagy is, csak elnézel,
akkor is nem engem érzel,
nem anyádat, nem apádat,
valami más csillagtájat.

Úgy megnőttél szinte félek,
már a válladig sem érek,
alig-alig hihetem már,
hogy ölbéli bubám voltál.

Én voltam-e óriási,
vagy Te lehettél parányi?
Sosem voltál nehéz nékem,
nem éreztem gyöngeségem.

Melletted most kicsiny lettem,
ágaskodik hát a lelkem,
nőni akar, hogy elérjen,
homlokodig, hogy felérjen.

Húzol engem Te fölfelé,
mint a napfény maga felé
fát, virágot, lombos ágat -
fölemeled az anyádat.

2015. április 30., csütörtök

Krimi a századfordulón

Krimit olvastam, még pedig Baráth Katalin: Fekete zongora című könyvét. Ezer éve nem olvastam krimit, kíváncsi voltam milyen egy kortárs írónő tollából.
Hát jó, tetszett!
Régi korokba repített, izgalmas volt. Főhős Dávid Veron, egy fiatal lány, aki szeret nyomozni, hatalmas képzelőereje van.
Közben megelevenedik Ady Endre egy felolvasó esten. Az ő verse a címadó Fekete zongora, aminek köze van a gyilkosságokhoz is. Olvassátok, szeressétek, ismerjétek meg a kortárs irodalmat. Üdítően hat az emberre...és a Dávid Veron történeteknek van folytatása is.

Ady Endre: Fekete zongora

Bolond hangszer: sír, nyerit és búg.
Fusson, akinek nincs bora,
Ez a fekete zongora.
Vak mestere tépi, cibálja,
Ez az Élet melódiája.
Ez a fekete zongora.

Fejem zúgása, szemem könnye,
Tornázó vágyaim tora,
Ez mind, mind: ez a zongora.
Boros, bolond szivemnek vére
Kiömlik az ő ütemére.
Ez a fekete zongora.

2015. április 29., szerda

Kuglóf

Megsütöttem életem első kuglófját. Nagyon finomra sikeredett, szerintem fogom még készíteni. Tíz perc alatt össze lehet keverni, puha illatozó finomság.
 Hozzávalók:
– 4 tojás
– másfél bögre cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– fél bögre olaj
– fél bögre tej
– másfél bögre liszt
– két teáskanál sütőpor
– csipet só
– 2 evőkanál  kakaópor
A tojások fehérjét habbá verjük. A sárgáját összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, olajat, tejet. Jól kikeverjük, majd hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot.
Kétharmadát beleöntjük a kivajazott kuglófformába. A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport. A kakaós tésztát körkörösen ráöntjük, majd villával egy kicsit megkavarjuk.
180 fokos sütőben, kb. 45 percig sütjük.
 A receptet a Rupáner-konyha blogon találtam.

2015. április 28., kedd

Illatozó fák alatt

A Péterfia úti gömbkőris fasor is teljes virágzásban van. Olyan illatos, eddig valahogy nem tapasztaltam. Lehet az időjárás kedvez neki, hogy ennyi virágot hozott. Milyen érdekes, erre is most figyeltem fel..... Negyven éves fák ezek és védettnek minősülnek. Állítólag 92 darab van belőlük, nem hiszem, hogy megszámolom :))

2015. április 26., vasárnap

Virágos fasor


A városban virágzik a császárfa (Paulownia tomentosa). Kínából származik. A nevét Alexandra Pavlovna Romanovaról kapta, (1783-1801), aki I. Pál orosz cár lánya, és József főherceg felesége volt.  Kínában régi szokás, hogy lánygyermek születésekor ültetnek egy császárfát, és amikor a gyermek felnő és férjhez megy, kivágják a fát és abból készítik el az új pár bútorait.
Van egy kis vita a fa körül, ugyanis nagyon jó a por és szennyezőanyag megkötése, a talajerózió ellen is remek, kiváló az oxigén termelő képessége, viszont agresszív fajta, kiszorítja az őshonos fajtákat és nagyon kizsigereli a talajt.
Ilyenkor csodálatos látványt nyújt.

2015. április 23., csütörtök

Tulipán és nárcisz

Lassan elvirágoznak ezek a kedves tavaszi hagymások. A hűvös miatt, igazán nem panaszkodhatom, sokáig gyönyörködhettem bennük. Megtaláltam remélem a nekik való helyet, magunk között csak rózsasornak hívjuk, mivel itt van pár tő rózsám. A terasz előtti félkörívről, le kell mondanom virág szempontjából, minden hagymás eltűnik belőle. A fekete tulipánok sem virágoztak az idén, szép nagy levelet hajtottak, de virágot azt nem hoztak. Lehet felszedem őket, ha a levelük is elhervad....

2015. április 18., szombat

A pokolba tartó vonat

Most  olvastam Robert Bloch (Pszicho írója) novelláját. Nem megy ki a fejemből. Érdekes....
Rábukkantam a hangoskönyv változatára is... Olvassátok, vagy hallgassátok kedvetek szerint.....

2015. április 17., péntek

Pompázatos

Menyasszonyi ruhát öltöttek a fák. Virágzik a cseresznye-, alma-, körtefa. Minden nap teszek egy sétát a kertben és csodálom őket. Remélem a következő hideg idő nem tesz kárt bennük. Biztos nem fogják szeretni.....
Körtefa
Almafa
 

2015. április 16., csütörtök

Rózsaszín hercegnő

Teljes pompájában a főtéri magnólia, minden alkalommal megcsodálom és gyönyörködöm benne.
 Az én kis magnóliám, a szokásos 3 db virágjával :((

2015. április 14., kedd

Sajttorta

Végre-végre, második próbálkozásra sikerült a sajttortám. Többféle receptet megnéztem és ezekből alakítottam ki a saját verziómat. Húsvétra készült. Gránátalma sziruppal tálaltam.
New Yorki sajttorta recept
- 1  csomag keksz ledarálva, általában a Zabfalatokat ajánlják, én most sima Győri édest és háztartási kekszet használtam vegyesen. Szerintem nem árt, ha egy kicsit vastagabb a keksz réteg.
- 100 g olvasztott vaj
A ledarált kekszet összekeverem az olvasztott vajjal. 23 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem. Belelapogattam a kekszet. 10 percig sütöttem 160 fokon.
- 1 kg krémsajt (Lidlben vettem) Az igazi a Philadelphiai lenne, de elég húzós az ára.
- 1 csésze cukor
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 ek. citromlé
- 1 ek. vanília szirup
- 3 tojás egyenként adagolva.
A hozzávalókat összekevertem, óvatosan, hogy minél kevesebb levegő legyen benne. Ráöntöttem a kekszre. A formát körbevettem alufóliával duplán, hogy víz ne menjen bele. Tepsibe vizet töltöttem, ebbe helyeztem a tortát a sütőbe, 45-50 percre.
A tetejét bevontam cukros tejföllel és 10 percig újból sütőbe tettem.
Fontos, hogy lassan hűljön ki. Szélét vékony pengéjű késsel körbevágtam. Hűtőbe tettem egy éjszakára.
Különféle gyümölccsel, sziruppal, öntetekkel lehet tálalni.
Finom volt. Biztos, hogy fogom még sütni.... :))