2014. január 29., szerda
2014. január 28., kedd
2014. január 26., vasárnap
Paplan a vetésen
Örülünk, már azt hittem nem is lesz tél az idén.
Szükségem van erre a nagy fehérségre, csendre, harapni való levegőre.
Milyen jó, hogy a fiam ezt fent a hegyekben élvezheti, ha rövid ideig is.....azért aggódom......
Most, hogy megjött a hideg, a természet gondoskodott paplanról is a vetésre.
Igaz csúszkálunk a lépcsőn, hányjuk a havat szorgosan, de ha már tél, akkor legyen is az.
Nézzük a jó oldalát!
Szükségem van erre a nagy fehérségre, csendre, harapni való levegőre.
Milyen jó, hogy a fiam ezt fent a hegyekben élvezheti, ha rövid ideig is.....azért aggódom......
Most, hogy megjött a hideg, a természet gondoskodott paplanról is a vetésre.
Igaz csúszkálunk a lépcsőn, hányjuk a havat szorgosan, de ha már tél, akkor legyen is az.
Nézzük a jó oldalát!
2014. január 25., szombat
Reklám
Utálom a reklámokat, főleg amelyek a filmeket ezerfelé szabdalják ....
Néha azért találni közöttük igazán vicceset, mint az alábbi coca-cola reklám.
Ezt nem tudom hol vetítik, mert teljesen véletlen a neten bukkantam rá.
Mivel két fiút neveltem fel, ismerős pillanatokat láttam benne viszont
Néha azért találni közöttük igazán vicceset, mint az alábbi coca-cola reklám.
Ezt nem tudom hol vetítik, mert teljesen véletlen a neten bukkantam rá.
Mivel két fiút neveltem fel, ismerős pillanatokat láttam benne viszont
2014. január 24., péntek
2014. január 23., csütörtök
Pogácsa
Végre meg tudom sütni kedvenc sós süteményemet az új sütőben.
A régiben eszméletlen száraz, rossz pogácsákat tudtam csinálni.
Igazán itt volt az ideje, hogy kipróbáljam, már annyira vágytam egy finom
" bogácsára" (így hívtam gyerekkoromban).
Kisebbik fiam szintén nagy rajongója, így örömmel vette elhatározásomat.
A receptet Limara blogján olvastam, természetesen dupla adaggal sütöttem, egy kicsit a saját kamránkra szabva :-))
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttattam. A lisztet elmorzsoltam a margarinnal és hozzágyúrtam a többi hozzávalót. 2 órát kelesztettem ( lehet egy egész éjszakát is). Kinyújtottam, kiszaggattam. Majd újabb 1 órás pihenő után megkentem a tojásfehérjével és megszórtam sajttal, másik részét köménymaggal.
200 fokon 20 percig sütöttem.
Olyan krumplis pogácsa jellege lett.
Ezt egymástól függetlenül állapítottuk meg a fiammal és Anyával.
Másnap is még finom puha volt.
Jó kis recept, megtartom!... Hozzá egy bögre tej!..... :-))
A régiben eszméletlen száraz, rossz pogácsákat tudtam csinálni.
Igazán itt volt az ideje, hogy kipróbáljam, már annyira vágytam egy finom
" bogácsára" (így hívtam gyerekkoromban).
Kisebbik fiam szintén nagy rajongója, így örömmel vette elhatározásomat.
A receptet Limara blogján olvastam, természetesen dupla adaggal sütöttem, egy kicsit a saját kamránkra szabva :-))
Sajtos pogácsa:
- 90 dkg liszt
- 35 dkg vaj vagy margarin,
mivel nekem nem volt ennyi, pár kanál kacsazsír is került bele (Nagymamám mindig mondta, hogy igazán az a puha pogácsa, amiben legalább egy kanál zsír is van)
- 1 púpos evőkanál só
- 2 tojás (az egyik fehérjével a tetejét kentem)
- 35 dkg reszelt sajt + 5 dkg a tetejére
- pár evőkanál tejföl, amennyit felvesz, hogy rugalmas tésztát kapjunk
- 1 dl tej
- 5 dkg élesztő
- kis kanál cukor
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttattam. A lisztet elmorzsoltam a margarinnal és hozzágyúrtam a többi hozzávalót. 2 órát kelesztettem ( lehet egy egész éjszakát is). Kinyújtottam, kiszaggattam. Majd újabb 1 órás pihenő után megkentem a tojásfehérjével és megszórtam sajttal, másik részét köménymaggal.
200 fokon 20 percig sütöttem.
Olyan krumplis pogácsa jellege lett.
Ezt egymástól függetlenül állapítottuk meg a fiammal és Anyával.
Másnap is még finom puha volt.
Jó kis recept, megtartom!... Hozzá egy bögre tej!..... :-))
2014. január 22., szerda
Hóvirág
Milyen jó, hogy ma kimentem a kertbe egyet sétálni, megnézni a hóvirágot.
Este már esett egy kis hó.
Bár már vágyom a friss, fehér hóra, csak nem fog elmúlni a tél nélküle....??
" Ha romba dőlnek legszebb álmaid,
reményeid el ne hagyjanak.
Mert sokszor a romok fölött
a legszebb virágok nyílnak! "
/Goethe/
/Goethe/
2014. január 19., vasárnap
Csöröge
Hát, talán egyszer, réges-régen sütöttem már.
Mivel NFL főcsoport döntők lesznek ma, férjemnek még a múltkorában megígértem, hogy sütök valamit, hogy az éjszakába nyúló meccs nézés közben legyen mit csipegetni.
Mivel gyermekkori emlékek fűzik a csörögéhez, (engem is) hát a múltkori fánk kapcsán, erre esett a választás.
Bár ahogy mondtam neki a 8 tojássárgáját, egyből megjegyezte, hogy egy koleszterin bomba......az, de finom!
Mivel NFL főcsoport döntők lesznek ma, férjemnek még a múltkorában megígértem, hogy sütök valamit, hogy az éjszakába nyúló meccs nézés közben legyen mit csipegetni.
Mivel gyermekkori emlékek fűzik a csörögéhez, (engem is) hát a múltkori fánk kapcsán, erre esett a választás.
Bár ahogy mondtam neki a 8 tojássárgáját, egyből megjegyezte, hogy egy koleszterin bomba......az, de finom!
Előkerült az ősrégi derelyemetsző, sajnos van vele valami gond, mert nyiklik-nyaklik,
és elég nehéz vele dolgozni, de jó érzés, hogy Nagymamámé volt.
Tálalva forró baracklekvárral
Kipróbálva juhar-sziruppal........ isteni!
Csöröge recept:
- 1/2 kg liszt
- 8 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 4 dkg élesztő, langyos tejben felfuttatva
- 2 kanál tejföl
- csipet só
- 10 dkg cukor
Összegyúrtam, fél órát pihentettem, majd 3 mm vastagságúra nyújtottam.
Derelyemetszővel téglalapokat vágtam, melyek közepébe még egy bemetszést készítettem, hogy áthúzzam az egyik sarkát, forró olajban gyorsan kisütöttem.
Vaníliás porcukor, forró baracklekvár illik hozzá. Javaslom a juhar-szirupot is, egészen különleges vele.
2014. január 17., péntek
A hónap kedvence
Victor Nunes kreatív rajzai
Dió, olló, ceruza-fodor, vagy pattogatott kukorica...........
Lehet nézegetni, vajon téged hogyan inspirál egy apró kis tárgy?
2014. január 16., csütörtök
Porcukor-felhőben
Ha már farsang, akkor fánk, porcukor-felhőben, málna-habbal és baracklekvárral.
Most kivételesen én alkottam, és nem az Édesanyám.
A receptet jónak találom, bekerül a kis könyvembe, bár még egyeztetek Anyával, miben tér el a családi, Nagymamaféle receptünktől...?
Hagyomány szerint vízkeresztkor mentek a fiúk háztűznézőbe, ekkor a lányok fánkkal várták őket, innen a szalagos jelző, ami utal a gyűrűre...., nos ezért tettem én is párosával ezeket a fánkokat. Bár ide háztűznézőbe már nem jön senki...... :-))
Most kivételesen én alkottam, és nem az Édesanyám.
A receptet jónak találom, bekerül a kis könyvembe, bár még egyeztetek Anyával, miben tér el a családi, Nagymamaféle receptünktől...?
Hagyomány szerint vízkeresztkor mentek a fiúk háztűznézőbe, ekkor a lányok fánkkal várták őket, innen a szalagos jelző, ami utal a gyűrűre...., nos ezért tettem én is párosával ezeket a fánkokat. Bár ide háztűznézőbe már nem jön senki...... :-))
Fánk recept:
- 1 kg liszt (nálunk ez alap mennyiség...sok a férfi)
- 6 dl. langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 5 evőkanál cukor
- 2 mk. kanál só
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 2 tojás
- 2 tojás sárgája
- kupica rum
(Már megint nem volt itthon Bacardi, miért fogy el ilyen hamar??......konyakkal helyettesítettem, nem rontotta el)
Az élesztőt cukros tejben felfuttattam.
A kis dolgos robotgépembe mindent beleraktam, 10 percig dagasztottam.
1 óra pihenő (Rám is rám fért, mert még mindig vacakolok az állítólagos "nem is influenza ez" betegséggel.)
Kiszaggattam, 20 perc pihenő, milyen jó...már megint ledőlhettem.
Sütés bő, forró olajban, hogy könnyedén elférjenek.
Jöhet a porcukor - felhő, az Édesapámtól kapott antik cukor-szóróból, biztos nekem is volt ilyen alakú baba-csörgőm, mert imádom rázni..... :-))
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)