2013. április 1., hétfő

Együtt a család

Reggeli nálunk
Ebéd Anyáéknál
"Azt kívánom, hogy éljük át: a feltámadás nem egy elvont, tartalmatlan fogalom. Nagyon is hétköznapi jelentése és mondanivalója van, és nekem ettől válik élhetővé és fényessé az élet. Annyi minden történik velünk a világban, ami új és új erőt kíván. 
Új rátekintést. Új megfogalmazást. Új kezdetet. És minden reggel, minden ébredéskor megkapjuk annak a lehetőségét, hogy ezt megtegyük, akárhogy nyomorítana is bennünket a világ, akármennyire is fájt valami lefekvéskor, vagy akárhogy is hittük valamiről tegnap, nincs már kiút. Ajándékunk ez, hogy ne merevedjen le a gondolkodásunk, hogy újra tudjunk , akarjunk és merjünk tenni, szeretni, kezdeni, változtatni, megbocsátani és bocsánatot kérni valakitől.....  És mi mindig újra felkelünk, újrakezdünk, újrafogalmazunk, újra cselekszünk: újra feltámadunk. És ez szép."

2013. március 29., péntek

A harangok Rómába mentek

Csendesen telt ez a nap, nemhiába a harangok is Rómába mentek.
Készülgettem Húsvétra.
Ma este már együtt lesz a kis családunk - de jó - egyre ritkábbak már ezek az alkalmak.

Most bukkantam erre a csodálatos versre, mennyire mai, pedig 1947-ben íródott!


Wass Albert:

Nagypénteki sirató
Elmegyünk, elmegyünk, messzi útra megyünk,
messzi út porából köpönyeget veszünk…
Nem egyszáz, nem kétszáz: sokszáz éves nóta.
Így dalolják Magyarhonban talán Mohács óta.
Véreim! Véreim! Országútak népe!
Sokszázéves Nagypénteknek
soha sem lesz vége?
Egyik napon Tamás vagyunk,
másik napon Júdás vagyunk,
kakasszónál Péter vagyunk.
Átokverte, szerencsétlen
nagypéntekes nemzet vagyunk.
Golgotáról Golgotára
hurcoljuk a keresztfákat.
mindég kettőt, soh'se hármat.
Egyet felállítunk jobbról,
egyet felállítunk balról,
s amiként a világ halad:
egyszer jobbról, egyszer balról
fölhúzzuk rá a latrokat.
Kurucokat, labancokat,
közülünk a legjobbakat,
mindég csak a legjobbakat.
Majd, ahogy az idő telik,
mint ki dolgát jól végezte:
Nagypéntektől Nagypéntekig
térdelünk a kereszt alatt
húsvéti csodára lesve.
Egyszer a jobbszélső alatt,
másszor a balszélső alatt,
éppen csak hogy a középső,
az igazi, üres marad.
Nincsen is keresztfánk közbül,
nem térdel ott senki, senki.
A mi magyar Nagypéntekünk
évszázadok sora óta
évszázadok sora óta
ezért nem tud Húsvét lenni.
Így lettünk országút népe,
idegen föld csavargója,
pásztortalan jószág-féle.
Tamással hitetlenkedő,
kakasszóra péterkedő,
júdáscsókkal kereskedő.
Soha-soha békességgel
Krisztus-Úrban szövetkező.
Te kerülsz föl? Bujdosom én.
Én vagyok fönt? Bujdosol Te.
Egynek közülünk az útja
mindég kivisz idegenbe.
Bizony, jól mondja a nóta,
hogy elmegyünk, el-elmegyünk,
messzi nagy útakra megyünk.
Messzi nagy útak porából
bizony, köpönyeget veszünk.
S ebben a nagy köpönyegben,
sok-sok súlyos köpönyegben
bizony pajtás, mondom Néked:
rendre, rendre mind elveszünk. 



Bajorerdő, 1947

2013. március 27., szerda

Húsvéti ötletelés 2.

Apró kis dolgokkal, igazán hangulatossá tehetjük asztalunkat.
Persze elmaradhatatlan kellék a tojás és a nyuszi forma.
Nekem ezek a kedvenceim.
Forrás: pinterest



     Nyuszis szalvéta hajtogatása ITT jól nyomon követhető 
                               (Kattints a feliratra!)

2013. március 25., hétfő

Húsvéti ötletelés 1.

Hamarosan itt a Húsvét, gyűjtögettem egy pár jó ötletet, a lakás díszítésére.
Nagyon tetszenek ezek a halványkék tojások.
Fő szerepe van a tavaszi virágoknak, és a harsány zöld színnek.
A gallyakból font kis fészkek elragadóak.
Az ajtó díszek meg igazán különlegesek, bár szerintem az ajtó csapkodást kerülni kell!  :DD 
Forrás: Pinterest

2013. március 24., vasárnap

Virágvasárnap

Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe, a kereszthalála előtti vasárnapon.
A Bibliában olvasható, hogy szamárháton érkezett.
Az emberek megadták Jézus Krisztusnak a tiszteletet, felső ruházatukat levették és elé terítették és lombos ágakat vágtak a fákról (pálmaágakat...)
A pálma a győzelem, a diadal jelképe.
Sok helyen pálmavasárnapnak nevezik ezt az ünnepet.
A templomokban barkaszentelést és körmenetet tartanak.  
A barkavirág mást is jelképez. Ahogyan véget ér a böjti időszak, úgy ér véget a tél is. A húsvét egyben az újjászülető természetnek is az ünnepe.

Ady Endre: Az Úr érkezése

Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.

Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon,
De háborus éjjel.

És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjúságom,
De őt, a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom


Régi tárgyak között

Ma kimentünk a régiségvásárba is .
Bár az idő nem kedvezett igazán, a csípős, mogorva hideg azért nem szegte kedvünk.
Nézelődtünk, sétáltunk a régi tárgyak között.
Mennyi minden volt kirakva!!
Különösen tetszett egy szép szecessziós, bőr fényképalbum. Csak visszariasztott a benne lévő idegen emberek fényképe. Ilyenkor elszomorodom. Rossz belegondolni, hogy ez a csodás album, egykor tehetős emberek portréival, ilyen sorsra jut.
A családban is sok régi fénykép maradt ránk, vajon lessz-e aki rakosgatja, és szeretettel nézegeti majd, rajtunk kívül a jövőben, és nem alku tárgyai lesznek egy vásáron??
Most divat ezeket a régi fotókat kitenni a lakásban, bensőséges, meleg hangulatot árasztanak, én mégsem tudnám elképzelni, hogy vadidegen emberek képmásai között éljek.

Egy kis ízelítő a vásári hangulatból.

2013. március 22., péntek

Töki pompos

Kenyérlángost sütöttem.
Egyszerű, könnyű elkészíteni és fönséges, csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla.
Nekem egy kicsit hasonlít a krumplis pogácsa ízére, de főként Nagymamám dubbancs nevezetű kemencében sütött finomságára, ami sajnos már csak az emlékeimben él.

Töki pompos elnevezés, hogy mire utal fogalmam sincs, Tök nevű faluból származik talán...de a pompos....hát rejtély...???

Kenyérlángos, töki pompos, langalló receptje:

 - 50 dkg liszt
 - 1 teáskanál só
 - 1 teáskanál cukor
 - 2 közepes burgonya főzve, villával összetörve
 - 1 vagy 1,5 dl langyos víz
 - 2 dkg élesztő
 - 0,5 dl olíva olaj

Az élesztőt felfuttattam egy kis burgonya főzővízzel és cukorral.
A hozzávalókat a príma kis gépemben megdagasztottam, egy órát kelesztettem.
Kinyújtottam, tepsibe simítottam, villával megszurkáltam.
Forró sütőben egy kicsit elősütöttem, (van aki ezt nem teszi) majd fokhagymás, sózott tejföllel megkentem.
Tetejére most lilahagyma, sonka került, de szalonnával az igazi.
Még egy kis pirulás és kész is.
Finom Villányi vörösbort ittunk hozzá.........Fenséges!

2013. március 18., hétfő

Jeles napok

SÁNDOR
Számomra igen kedves ez a név, Édesapám neve.
A név elemzéséről talált bejegyzés nagyon illik rá .

Név eredete:
Görög-olasz-német, a görög Alexander név rövidülésének a megmagyarosodott alakja.
Sándor név mély, érzékeny, tiszta személyiség kialakulását segíti.

Intelligens emberét, aki az anyagi dolgokat megbecsüli. 
A név viselői minden jó minőségű dolgot élveznek, amit csak lehetőségeik megengednek. 
A Sándoroknak jó érzékük van az üzlethez és a vezetéshez. 
A legjobb munkát akkor végzik, ha függetlenül, önállóan dolgozhatnak, és cselekvés előtt megtervezhetik azt.

Tegnap megünnepeltük a névnapját és egyben születése napját is, mert igen közel áll egymáshoz e két jeles nap, ami az Ő szemszögéből nézve nem valami szerencsés :D

"Élte kiterjedjen boldog és hosszu időkre,
Hogy örömére legyünk magzati, jó szivinek.
Éljen kedves Atyám, s minden rossz messze kerűlje
Érdemmel teljes s gondviselő kebelét,
És igy egésséggel kívánom áldja meg a menny
Föld kerekségének Istene és Nagy Ura;
Vígság és örömök legyenek követői ezeknek
Melyek a Boldogság eszközi és mivei."


Vörösmarty Mihály


"Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget."
Ideje, hogy a mondás is valóra váljon! 
Amint a kép is mutatja, az idei  Sándor napi időjárást.
Sándor napi ünneplés

2013. március 16., szombat

Kettecskén

A mostani hosszú hétvégét kettesben töltöttük.
Egyik fiunk Genfbe repült az autókiállításra, meglepő módon a repülő járatok rendesen közlekednek.
A másik  fiunk is kirándulni készült, de a zord időjárás miatt lemondta, ők ugyanis túrázni akartak.
Legalább csak egyért aggódom!!
Egyszerű, gyors sütit csináltam. Túrós batyut.
Gyorsfagyasztott leveles tésztából. Egy picit felenged a tészta és máris lehet vele dolgozni. Egy kis mazsolás, cukros, tojásos túró a közepébe, hajtogatás, kenés, sütés és hamm, már ehetjük is a friss batyukat. :-))