2022. június 7., kedd

Ybl neoreneszánsz palotája

Operaház (1875-1884)
Tervezte: Ybl Miklós
A kivitelezést csak magyar mesterek végezhették és a felhasznált anyagok is kizárólag Magyarország területéről származhattak. Ybl Miklós teljesítette ezt a kérést, öt kivétellel: a márványburkolatok Carrarából, a gránitoszlopok Ausztriából, a tölgy- és cédrusburkolatok Olaszországból, a színpadtechnika Bécsből, a csillár pedig Mainzból érkezett.
I. Ferenc József azzal a kikötéssel engedélyezte a megvalósítást, ha a pesti operaház nem lesz nagyobb a bécsinél. A megnyitó 1884-ben volt. A díszelőadáson I. Ferenc József császár is részt vett, a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő Erkel Ferenc, és fia, Erkel Sándor vezényletével. Érdekességképpen a jegy két ló árával vetekedett.
Olasz nemesmárványokkal burkolt előcsarnok. Mennyezeti kazettáiban Székely Bertalan a kilenc múzsát festette meg, azaz Urania, Kleio, Kalliopé, Euterpé, Erato, Thaleia, Melpomené, Polühümnia és Terpszikhoré láthatók az aranyozott, négy- és nyolcszögletű keretekben.
Az előcsarnokból juthatunk fel a főlépcsőházba.
Ezek a csodálatos mennyezeti ornamentikák Scholtz Róbert díszítőfestő munkái. Számos más épületnél találkozhatunk a nevével, többek között a Várkert Bazár, Mátyás-templom, Országház, Vár......
Most csak eddig jutottam, de szándékomban áll egy épületbejárási jegyet váltani, vasárnaponként 13.30-tól vannak a magyar nyelvű vezetések. Talán egyszer sikerül itt megnéznünk valamit, ami az én nem túl zeneértő füleimnek is megfelelő lesz. Egy orosz tánc előadáson voltam egyszer fiatalkoromban Nagynénémmel, máig megmaradt bennem a csodálatos épület és a tánc is. :))

2 megjegyzés:

  1. Csodálatos épület, sajnos nem voltam még benne. Ilyenkor eszembe jut, hogy te jó ég! mennyi mindent nem láttam még! Remélem lesz még időm pótolni sok hiányosságot. ☺️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rengeteg a látnivaló, sok-sok helyet szeretnék még én is felfedezni! :)

      Törlés