2022. június 5., vasárnap

Magyar Zene Háza

Megnyílt ez a csodálatos épület, a Városligetben. Sou Fujimoto japán építész tervezte. Védjegye az építészet és a természet közötti viszony, összefonódás.
 
 
Mi most csak magunk jártuk be az épületet. Bár van lehetőség vezetett épületsétára is. Majd egy koncertre szeretnénk eljönni a későbbiekben. Állítólag a földszinti koncerttermek üvegfalúak, ahonnan látható a természet, zenehallgatás közben.

 
Az épület lebegő tetejét, a hang rezgésének vizuális képe ihlette. Téglafalak helyett egy hatalmas üvegfüggöny van. Ha belépünk az épületbe, olyan érzésünk van, mintha még mindig a parkban lennénk. Fokozza a természetközeli élményt, az álmennyezetben elhelyezett több, mint ezer falevelet mintázó elem is, mely a fényviszonyoknak megfelelően mindig más képet mutat.
A tetőszerkezet is különleges alakú, van aki egy gomba kalapjához hasonlítja, vagy a lótuszvirág terméséhez, de valójában a hanghullámok ihlették. Felületét közel 100 lyuk töri át, melyeken a liget fái szabadon nyújtózkodhatnak, ezek  fénylyukak is egyben.

 
Az épület hármas szintfelosztású. A térszint alatti terek a kiállításoké, és itt van az egyedülálló hangdóm is. Felfele haladva a park szintje az előadóművészeté, ahol a természet és a zene összeszövődik, köszönhetően az üvegfallal határolt koncertteremnek és a szabadtéri színpadnak.

Az épület emeleti szintjén előadótermek találhatóak. Itt ilyen érdekesek ezek a bizonyos fénylyukak. 
Szabadtéri színpad. 
Még a hőlégballon is bekukucskált a képbe. :))
A növényeket egyenesen imádom

No és ilyen volt régen, ezt sírják vissza sokan, itt volt a Hungexpo irodaépülete.
Remélem legközelebb zenehallgatás közben is megcsodálhatjuk az épületet. Mert most hiányzott nekünk a Zene Házában a zene. Sajnáltuk, hogy nincs valami halk háttér zene mindenütt.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik 😍 szép, modern, ötletes. Kicsit futurisztikus, de attól nagyon jó ☺️

    VálaszTörlés