2020. október 14., szerda

Bárány és főnixmadár

Debrecen városának van egy szép mozaikból kirakott címere a Nagytemplom előtt a Kossuth téren, Cs. Uhrin Tibor festő és iparművész alkotása.
A címer 120 ezer darab, 1 cm-es, Vicenzában gyártott muránói üvegmozaikból készült és 3 méter átmérőjű bronzgyűrűben helyezkedik el.
Fő alakja a jobb lábával zászlót tartó bárány, mely hátrafordulva a zászlóra tekint. A három domb, melyen a két könyv látható, a Trianon előtti Magyarországra emlékeztet. Az aranyrúdon függő zászló a helvét hitvallás szimbóluma, a két könyv, amelyen a bárány áll, az Ó-és Újszövetséget jelképezi, s utal a város nyomdász kultúrájára is. A középen emelkedő pálma életfa-motívum, a szilárdságot, az ellenálló képességet is kifejezi, s érzékelteti a történelmet: a környéket ért pusztító háborúkban úgy állt a város, mint sivatagban az oázis. 
A főnixmadár a hamvaiból újjászülető város jelképe. A Nap a halhatatlanság és az erő szimbóluma.

2 megjegyzés:

  1. Jó, hogy ilyen időtállónak csinálta meg a mester, nem látszik meg az idő múlása, és a rajta való ugrálások, terhelések. Nekem tetszik, nagyon szép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon bírja a strapát szerencsére! Kár, hogy a művésznek pereskedni kellett a várossal, mert nem akarták kifizetni a szerzői jogdíjat, azzal a jelszóval, hogy ez csak egy címer és nem műalkotás. :(

      Törlés