2016. május 22., vasárnap

Csöppnyi Italia

Kitaláljátok a kép alapján, hogy merre jártam?
Szarvas városában
Mit keres a Capitoliumi farkas ezen a helyen?
Kezdjük akkor egy kis családtörténettel.
A Bolza család olasz eredetű, a családnak grófi rangot, Bolza Péter, a Mária Terézia rend lovagja szerzett katonai pályán elért sikereivel.
Fia Bolza József (1780-1862) császári és királyi kamarás, 1805-ben kötött házasságot gr. Batthyány Annával, Ő emeltette a Körös partján ma is fennálló kastélyt, 1810 körül, klasszicista stílusban, timpanonját a Bolza-Batthyány család címére díszíti.
Bolza József gyermeke, Bolza II. Péter (1824-1881), aki feleségével gr. Tige Máriával létesítette a jelenleg is fennálló tiszakürti arborétumot.
Tiszakürtön született Bolza Pál (1861-1947). Öt fiú testvére volt, ő volt a legfiatalabb. Édesapja halála után megörökölte a kastélyt, és a szarvasi földbirtokot ( 281 kh). 1895-ben kötött házasságot Vigyázó Jozefa Antónia Alexandriával. Jogot végzett, de már 28 éves korától kezdve kertépítéssel, tájkertészettel, növényhonosítással foglalkozott. Szarvason, a nagybátyjától Bolza Józseftől örökölt területen létesített arborétummal be akarta bizonyítani, hogy az Alföld legszegényebb táján is meg lehet honosítani más éghajlathoz szokott növényeket és biztosítani egészséges fejlődésüket.
Romulus és Remust szoptató anyafarkas szobrát Bolza Pál állíttatta 1911-ben, ezzel utalva a Bolza család olasz eredetére. A kastély a híd mellett a Holt-Körös partján csodálatos környezetben áll, teljesen elhagyatottan. Mivel a kapu nyitva volt és láttuk a Szent István Egyetem feliratot, mint szakmabeliek-kicsit úgy érezvén-hogy valami közünk azért van ehhez, bemerészkedtünk, és körbejártuk ezt a régi, letűnt korok hangulatát magán viselő gyönyörűséges épületet.
1949 óta műemlék, állami tulajdonban van, parkja természetvédelmi terület. A kastély parkjában jelenleg is kb. 50 fajta fa és cserje található. Itt épp egyik kedvencünk, a mocsári ciprus.
Innen vethetünk egy pillantást, Mihály Gábor erdélyi szobrászművész - Ezredéves emlék alkotására (2001) Az emlékmű azt a legendabeli jelenetet ábrázolja, amikor Mihály és Gábriel arkangyal átadják a Szent Koronát.
A kastély hosszú időn át az Öntözési Kutató Intézet, majd 2009. óta a Szent István Egyetem Békés megyei karait irányító központ székhelyéül szolgált. Az egyetemi központ azonban megszűnt. A kastély kihasználatlanul áll, és mi tagadás az elhanyagoltság képét mutatja.
Ahogy olvasgattam róla, a város szeretné megszerezni és galériaként, kiállítóhelyként hasznosítani. Drukkolok, hogy sikerüljön.
Nagy boldogság volt ezt a lepusztultságában is nemes helyet körbejárni, bár bejutni nem lehetett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése