2015. május 11., hétfő

Hegy belsejében....

Azon a bizonyos május elsejei hosszú hétvégén, végre eljutottam a Sziklatemplomba is. Nagynéném hívta fel rá a figyelmemet. Végigszaladtuk a Budai korzót, hogy lássunk valamit a Nagy Futamból, egy picit láttunk is. Nagy volt a tömeg mindenütt. A fiam repült külföldre, így a férjem és ő siettek a reptérre. Én meg kihasználtam a lehetőséget és bementem a pálosok eme különleges templomába.
A Szent Iván-barlangból a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére a Lourdes-i barlanghoz hasonló kegyhelyet hoztak létre, és a pálosoknak ajánlották, akik ekkor már 150 esztendeje száműzetésben éltek. Az imahely terveit dr. Lux Kálmán készítette, az 1931-ig tartó építkezést Weichinger Károly vezette. A pálosok Lengyelországból való visszatérésük után, 1934 májusában vehették birtokba új otthonukat.
A visszatérést követő rövid, békés időszak után, 1950-ben újabb üldöztetések kezdődtek. A Sziklatemplom átvészelte ugyan a második világégést és Budapest ostromát, de a kommunista diktatúra 40 évre betiltotta a szerzetesrend működését.
1951. húsvét hétfőjén az ÁVH betört a templomba, a szerzeteseket elhurcolták, börtönbe vetették, megkínozták és sokukat ki is végezték. A berendezést szétverték, a kegytárgyakat elpusztították, a templom bejáratát néhány év múlva egy vaskos betonfallal zárták el.
A Sziklatemplom területén ezt követően karsztvíz-megfigyelő állomás működött, a kolostorban pedig az Állami Balettintézet vidéki növendékeit helyezték el.
1989-ben a pálosok visszakapták templomukat, majd 1990-ben a kolostorukat is. 1992-ben lebontották a bejáratot lezáró 2 méter vastag betonfalat, annak egy darabját azonban megőrizték, és szomorú mementóként a külső vasrács mellett helyezték el.
Sziklatemplommal szemben Kő Pál - Szent István király szobra (2001)
A bejárat, a régi Szent Iván - barlang. Szent Iván egy remete volt, akihez gyógyulni vágyók jártak
Mindszenty József bíboros reliefje. 
A kommunista diktatúra éveiben börtönt és nagyon sok kínzást kellett elszenvednie. Nem sokkal a templom bezárása előtt százezer zarándok hallgatta itt szavait.
A templomba lejutva télen-nyáron 20 fok körüli a hőmérséklet, a forrásvizek miatt. A jelenlegi templomot mesterségesen alkották meg a hegy gyomrában.
Szűzanya Szent Koronával
A templomot Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel. Kis Jézus nem Mária karján ül, hanem a szoknyája mellett áll, és az országalmát édesanyjának nyújtja. Az alkotó ezzel fejezte ki, hogy Szt. István első magyar király Isten akaratát teljesítette, amikor halála előtt a Szent Koronát, és vele együtt az egész Magyar nemzetet a Boldogasszony oltalmába ajánlotta. A Szűzanya felső ruhája, két egymással szembeforduló galambból áll. Majzik Mária keramikus munkája. (Ismerős név, majd megmondjátok, hogy lehet-e családi kapcsolat ?)
Szent Pál, a pálosok védőszentje, az első remete.
Hollóval, mely egy darab kenyeret tart a csőrében, és az oroszlánnal. (Címerükben is visszaköszönő jelképek) Itt olvashattok a Pálos rendről.... 
Lengyel kápolna
A II. világháborúban a templomban menedéket kapó lengyel emberek a háború végét várták, hogy hazájukba visszatérhessenek. A lengyel és a magyar nép baráti kapcsolata is megnyilvánul itt. A Pálos Rend nagyon sokat köszönhet a lengyeleknek, hisz II. József rendelete után, mellyel betiltotta működésüket, a majdnem kihalásra ítélt rendet ők tartották életben, és segítették az újbóli megtelepedését magyar földön.
A lengyel kápolna korlátja, a két nemzet címerét, összefogja a középen lévő harmadik, a pálos címer
 Jagello-sasból kialakított oltár, középen a czestochowai Fekete Madonna másolatával
A kis kápolna egyik mélyedésében az auschwitzi haláltáborban meggyilkolt, lengyel minorita szerzetespap reliefje látható. Szent Maximilian Kolbe egy családapa helyett vállalta a haláltábor szörnyű kivégzését, az éhhalált. Az édesapa túlélte a háborút, hazatérhetett négy gyermekéhez. 1971-ben pedig, családjával együtt részt vett megmentője boldoggá avatásán. (Majzik Mária alkotása)
 Szent Erzsébet
kezében a kenyér rózsává változik
 A templom főhajója
 A feszületet Szerváciusz István faragóművész készítette hársfából.
Szent Gellért domborműve. 
Majzik Mária keramikus, nem a megszokott módon, mint püspököt ábrázolta Gellértet, hanem, mint egyszerű remetét, aki a feszület előtt imádkozik.
A thot-hegyi kopt szentély másolata, mely fölött Remete Szent Pál csontereklyéje látható. 
A templomban található kovácsoltvas díszítések Pölöskei József ötvösművész munkái.
Fatimai engesztelő szobor
Szent István terem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése