Kívánok szép napot,
mosolyt és csillagot,
a nap minden percében
békés pillanatot,
Nyugalmat, örömet,
sok-sok szeretetet,
születésnapodra
szívednek ünnepet!
Gesztenye torta készült, ibolyával díszítettem
A gesztenyemasszát egy kis rummal ízesítettem, majd négy deci tejszínt egy kis porcukorral felvertem és belekevertem a gesztenyébe. Finom, könnyű krém lett. Megtöltöttem vele a tortát, kívül is bevontam a krémmel.
A csokoládé ganache-t most készítettem először, a recept szerint 7,5 dkg étcsokiból és 0,75 dl tejszínből. Van még mit gyakorolni, az enyém folyós lett. Először a szélét kell nagyon lassan körbeönteni, majd felül a lappját kitölteni. Találtam egy kis leírást, ami legközelebb segíthet :))
Ganache (gánás)
A tejszínt forraljuk fel. A csokoládét
tegyük egy vékony magas falú edénybe. Legjobb a botmixerhez tartozó tálka. A forró tejszínt öntsük a csokoládéra, és hagyjuk 1-2 percig
állni, míg megolvad a csokoládé. Ez után merítsük bele a botmixert és
kapcsoljuk be. Vigyázzunk, hogy ne emelgessük a botmixert, nehogy
levegőt "pumpáljunk" a ganache-ba. Csak addig keverjük, míg sima
csomómentes nem lesz. Az elkészült bevonónkat langyos állapotban tudjuk
használni. Forró állapotban soha ne öntsük a tortánkra,
mert megolvaszthatja azt. Mielőtt használnánk, a langyos
állapotában ellenőrizzük, mártsunk bele egy fakanalat és húzzunk bele egy vonalat az ujjunkkal. Ha a kapott
csík megmarad, nem folyik össze a bevonó, akkor az állaga megfelelő. Ha
nem megfelelő, korrigálhatjuk. Ha nem eléggé folyékony, önthető, akkor
keverjünk bele még forralt tejszínt. Ha túl híg, keverjünk bele
olvasztott csokoládét.